Måste man ha internationellt ID?

1 se

Inom EU är passkontroller sällsynta, men du måste kunna identifiera dig under din vistelse utomlands. Pass eller nationellt ID-kort är de enda giltiga dokumenten för att bevisa din identitet och ditt medborgarskap. Inom Norden behöver svenska medborgare dock inte pass.

Kommentar 0 gillar

Måste man ha internationellt ID? Myten om det “internationella ID-kortet”

Det florerar en del förvirring kring begreppet “internationellt ID-kort”. Sanningen är att något officiellt, universellt accepterat internationellt ID-kort existerar inte. Det du behöver för att identifiera dig utomlands är antingen ett pass eller, inom vissa områden, ett nationellt ID-kort.

Många blandar ihop internationella körkort, ISIC-kort (International Student Identity Card) eller liknande dokument med ett internationellt ID-kort. Dessa dokument kan vara praktiska komplement, men de ersätter inte ett pass eller nationellt ID-kort som bevis på din identitet och ditt medborgarskap. De fungerar snarare som sekundära former av identifiering eller ger tillgång till specifika förmåner.

Inom EU och EES:

Tack vare den fria rörligheten inom EU och EES är passkontroller vid gränsövergångar sällsynta. Det betyder dock inte att du kan lämna passet eller det nationella ID-kortet hemma. Du är skyldig att kunna legitimera dig vid behov under din vistelse utomlands. Både pass och nationellt ID-kort (för svenska medborgare) är giltiga identitetshandlingar inom EU/EES.

Det nordiska undantaget:

Som svensk medborgare behöver du inte pass eller nationellt ID-kort för resor till de övriga nordiska länderna (Danmark, Finland, Island och Norge). Däremot rekommenderas det att du ändå tar med dig en giltig ID-handling, ifall du skulle behöva styrka din identitet i andra sammanhang, till exempel vid köp av alkohol eller medicin.

Slutsats:

Glöm myten om det “internationella ID-kortet”. För att resa säkert och undvika problem, kontrollera alltid vilka identitetshandlingar som krävs för ditt specifika resmål. I de flesta fall är ett giltigt pass den säkraste och mest accepterade formen av ID. Inom EU/EES fungerar även nationellt ID-kort för svenska medborgare, och inom Norden behövs ingen formell ID-handling för svenska medborgare, men det rekommenderas ändå att ha med sig en.