Varför blir jag inte brun när jag solar?
Solskyddsmedel skyddar mot de flesta UV-strålar, men inte helt mot UVA-strålar. Även med högt SPF-skydd (t.ex. 30 eller 50) blir du inte helt skyddad och kan därför fortfarande bli brun.
Solens gåta: Varför blir jag inte brun, trots solen?
Sommaren är här, och längtan efter en gyllenbrun solbränna är stor. Men för många uteblir det efterlängtade resultatet, trots timmar i solen. Varför blir vissa bruna medan andra förblir bleka? Det är en fråga med flera svar, och det handlar inte bara om soltimmar.
Den vanligaste missuppfattningen är att solskyddsmedel helt förhindrar solbränna. Visst, de skyddar effektivt mot solbränna genom att blockera en stor del av UVB-strålarna, de som orsakar rodnad och skador på huden. Men solskyddsmedel, även med högt SPF (solskyddsfaktor), filtrerar inte bort alla UV-strålar. UVA-strålarna, som bidrar till hudens åldrande och även till viss grad till brunfärgning, tränger igenom solskyddet i betydande mängd.
Det betyder att även med SPF 50 får du viss exponering för UVA-strålar, som kan leda till en gradvis, men oftast svagare, brunfärgning. Om du inte blir brun trots solskyddsmedel, kan det bero på just detta: din hud producerar inte tillräckligt med melanin, pigmentet som ger huden dess färg, som svar på den relativt låga UVA-exponeringen.
Men brist på solbränna kan bero på flera andra faktorer:
-
Hudtyp: Personer med väldigt ljus hud har naturligt mindre melanin och blir därför svårare bruna. Deras hud har en lägre förmåga att producera melanin som svar på solstrålning. Det är viktigt att komma ihåg att även ljus hud behöver skydd mot solen.
-
Genetik: Arv spelar en stor roll. Dina gener bestämmer hur mycket melanin din hud kan producera. Om dina föräldrar inte blir lätt bruna, är chansen större att du heller inte gör det.
-
Medicinering: Vissa mediciner kan påverka hudens förmåga att producera melanin och göra det svårare att bli brun. Om du tar mediciner och märker att du inte blir brun som vanligt, rådfråga din läkare.
-
Kost och näringsbrister: En kost rik på antioxidanter kan hjälpa till att skydda huden mot solskador, men det påverkar inte direkt melaninproduktionen. Allvarliga näringsbrister kan dock påverka hudens hälsa och därmed även dess förmåga att bli brun.
-
Ålder: Med stigande ålder minskar kroppens produktion av melanin, vilket kan leda till att man blir mindre brun än tidigare.
Att inte bli brun är alltså inte nödvändigtvis ett tecken på bristande solexponering. Det är helt enkelt en naturlig variation i hur vår hud reagerar på solen. Prioritera istället ett bra solskydd för att skydda huden mot skadliga UV-strålar, oavsett om du får en solbränna eller inte. En hälsosam hud är viktigare än en solbränna.
#Brun Utan Sol#Dvitamin#SolbrännaKommentera svaret:
Tack för dina kommentarer! Din feedback är mycket viktig för att hjälpa oss att förbättra våra svar i framtiden.