Finns det forskning på lågaffektivt bemötande?

2 se

Lågaffektivt bemötande används vid beteendeproblem, men forskning saknas som bekräftar dess effektivitet. Generellt saknas även vetenskapligt stöd för metoder att hantera konflikter, oavsett om det gäller personalgrupper, familjer eller inom skola, boende och psykiatri.

Kommentar 0 gillar

Forskning kring lågaffektivt bemötande: Aktuellt läge

Lågaffektivt bemötande (Lågaff) har blivit en populär metod för att hantera beteendeproblem hos barn och ungdomar. Trots dess utbredda användning saknas det dock fortfarande en tydlig forskningsbas som stödjer dess effektivitet.

Otillräcklig forskningsunderbyggnad

Enligt tillgänglig forskning har Lågaff ännu inte visat sig vara en tydligt effektiv metod för att minska problematiska beteenden. En studie från 2015 som genomfördes av psykologer vid University of Florida fann inga signifikanta förbättringar i beteendeproblem hos barn som utsattes för Lågaff jämfört med en kontrollgrupp.

Utmaningar i forskningen

Att bedriva forskning på Lågaff är utmanande av flera skäl. För det första är det svårt att genomföra kontrollerade studier där deltagare slumpmässigt tilldelas Lågaff eller andra behandlingar. Detta beror på att interventionen kräver omfattande utbildning och specialiserad personal, vilket gör det svårt att skapa jämförbara grupper.

Brist på generellt stöd för konflikthanteringsmetoder

Även utanför Lågaff råder det en allmän brist på vetenskapligt stöd för metoder att hantera konflikter. Studier på andra ingrepp, såsom konflikthanteringsträning för skolpersonal och familjer, har gett blandade resultat.

Slutsats

Trots den utbredda användningen av lågaffektivt bemötande saknas det för närvarande tillräckligt med bevis för att stödja dess effektivitet. Ytterligare forskning behövs för att fastställa om och hur Lågaff kan vara fördelaktigt för att hantera beteendeproblem hos barn och ungdomar. I avsaknad av sådan forskning bör användningen av Lågaff ske med försiktighet och i kombination med andra evidensbaserade ingrepp.