Hur kan man stänga av sina känslor?

0 se

Att helt stänga av känslor är omöjligt och ohälsosamt. Vill du hantera jobbiga känslor, börja med att identifiera dina undvikningsstrategier, exempelvis tröstäta eller distrahera dig. Utmana dessa mönster för att bearbeta känslorna istället för att dämpa dem.

Kommentar 0 gillar

Känslor avstängda? Så hittar du tillbaka till dig själv.

Vi har alla varit där. Mitt i en känslomässig storm vill vi bara stänga av, trycka på en knapp och slippa känna. Kanske efter ett uppbrott, en förlust eller en period av extrem stress. Lockelsen att bara “stänga av” känslorna kan kännas enorm. Men sanningen är den att vi inte kan, och framförallt bör vi inte, helt stänga av våra känslor. De är en fundamental del av vår mänsklighet, vår kompass i livet.

Den där knappen som stänger av allt obehagligt existerar tyvärr inte. Det vi ofta gör istället är att omedvetet utveckla strategier för att undvika känslorna. Vi bygger upp murar, distanserar oss och skapar en illusion av kontroll. Men under ytan bubblar känslorna vidare, ofta med ökad kraft.

Tänk dig en tryckkokare. Ju mer vi försöker hålla locket på, desto högre blir trycket. Till slut riskerar allt att explodera. Samma sak gäller för våra känslor. Att trycka undan dem leder sällan till något gott. Det kan manifestera sig i fysiska symptom som huvudvärk, magproblem och sömnstörningar, eller i psykiska problem som ångest och depression.

Istället för att jaga den omöjliga drömmen om att stänga av, behöver vi lära oss att hantera våra känslor. Första steget är att identifiera dina egna undvikningsstrategier. Vad gör du när känslorna blir för starka? Tröstäter du? Distraherar du dig med sociala medier, spel eller arbete? Isolerar du dig från andra? Sover du mer än vanligt?

När du blivit medveten om dina mönster kan du börja utmana dem. Istället för att automatiskt greifen till din vanliga flyktväg, försök att stanna upp och känna in vad som händer i kroppen. Var sitter känslan? Hur känns den? Kan du sätta ord på den?

Det här kan kännas obehagligt i början, men det är en viktig del av processen. Genom att tillåta oss att känna, även de svåra känslorna, kan vi börja bearbeta dem och så småningom läka.

Att hantera känslor är en livslång process, och det finns ingen quick fix. Men genom att bli medveten om våra undvikningsstrategier och aktivt välja att möta våra känslor, kan vi bygga en sundare och mer hållbar relation till oss själva. Tänk på det som en muskel som behöver tränas. Ju mer vi övar, desto starkare blir vi. Och ju starkare vi blir, desto bättre rustade är vi att navigera livets oundvikliga upp- och nedgångar. Sök stöd hos vänner, familj eller en professionell terapeut om du behöver hjälp på vägen. Du är inte ensam.