Hur kan flerspråkigheten tas tillvara som en resurs i klassrummet för t ex lärande språkutveckling och stärkt identitet?

7 se

Flerspråkiga elevers språkliga och kulturella bakgrund är en ovärderlig resurs. Genom att aktivt integrera deras modersmål och erfarenheter i undervisningen främjas både språkutveckling och identitetsstärkande. Detta leder till ökat engagemang och lärande, likt Cummins modell för maximal kognitiv och identitetsmässig investering.

Kommentar 0 gillar

Flerspråkighet – en outnyttjad skatt i klassrummet

Sveriges klassrum blir allt mer mångspråkiga, en utveckling som ofta ses som en utmaning. Men vad händer om vi istället betraktar flerspråkigheten som den enorma resurs den faktiskt är? Genom att aktivt integrera elevers modersmål och kulturella bakgrund i undervisningen kan vi inte bara främja språkutveckling i såväl svenska som andra språk, utan också stärka elevernas identitet och öka deras engagemang i skolarbetet.

Att se flerspråkighet som en resurs kräver ett paradigmskifte. Istället för att betrakta modersmål som ett hinder för inlärning av svenska, bör vi se det som en språngbräda. Forskning visar tydligt att starka kunskaper i ett språk positivt påverkar inlärningen av andra språk. Den kognitiva utvecklingen som sker genom att behärska flera språk överförs och gynnar inlärningsprocessen i alla ämnen. Detta stämmer väl överens med Jim Cummins’ modell för maximal kognitiv och identitetsmässig investering, där elevers känsla av tillhörighet och värde är avgörande för deras inlärningsframgång.

Hur kan vi då integrera flerspråkigheten i undervisningen?

Flera strategier kan användas för att maximera potentialen hos flerspråkiga elever:

  • Translanguaging: Att fritt växla mellan språk i klassrummet, beroende på kontext och behov. Detta möjliggör djupare förståelse och engagemang. Elever kan använda sitt modersmål för att förklara komplexa begrepp eller för att uttrycka sig fritt och kreativt, innan de sedan uttrycker samma sak på svenska.

  • Inkludera modersmålet i undervisningen: Använda bilder, böcker och andra resurser på elevernas modersmål för att förklara nya begrepp eller introducera nya ämnen. Detta kan skapa en trygg och bekant miljö där eleverna känner sig sedda och bekräftade.

  • Samarbete mellan elever: Att para ihop flerspråkiga elever med varandra eller med elever som behärskar deras modersmål kan skapa en naturlig och effektiv språkinlärningsmiljö.

  • Kulturell integration: Att integrera elevernas kulturella bakgrund i undervisningen genom exempelvis berättelser, musik, konst eller matlagning kan öka deras engagemang och självförtroende. Detta ger dem en känsla av att deras identitet värderas och respekteras.

  • Lärarutbildning: Det är avgörande att lärare får rätt utbildning och stöd för att arbeta effektivt med flerspråkiga elever. De behöver kunskap om olika språkinlärningsteorier, och strategier för att skapa inkluderande och stödjande klassrumsmiljöer.

Genom att aktivt använda flerspråkigheten som en resurs skapas en inkluderande och berikande lärmiljö för alla elever. Det är inte bara en fråga om rättvisa, utan också en möjlighet att utnyttja den enorma potential som finns i mångfald och flerspråkighet. Att välkomna och integrera elevers olika språk och kulturer leder till en mer dynamisk, engagerande och effektiv skola för alla.