Vad händer om man inte får godkänt i ett ämne på gymnasiet?

1 se

Misslyckas du med ett gymnasieämne (betyg F) har du rätt att läsa om kursen eller göra en prövning. Klarar du inte kursen efter omprov, måste du diskutera alternativa vägar framåt med din studie- och yrkesvägledare.

Kommentar 0 gillar

När gymnasiebetyget lyser rött: Vad händer om du får ett F?

Att misslyckas med ett ämne på gymnasiet, att få ett F i betyg, kan kännas som en rejäl smäll. Det är lätt att tappa modet och känna sig osäker på framtiden. Men lugn, det är långt ifrån kört! Gymnasiesystemet är konstruerat för att ge dig flera chanser och alternativa vägar till målet, en fullständig gymnasieexamen.

Rätt till kompensation: Omtag och prövning

Det första och viktigaste att veta är att du har rätt till att förbättra ditt betyg, även om du fått ett F. Gymnasieskolan erbjuder i regel två huvudalternativ för att hantera ett underkänt betyg:

  • Omläsning av kursen: Du har möjlighet att läsa om hela kursen. Detta kan innebära att du går om kursen tillsammans med en ny årskull elever, eller att du läser den parallellt med dina andra kurser. Omläsning ger dig en ny chans att förstå materialet, ställa frågor och få den handledning du behöver för att lyckas.
  • Prövning: En prövning är en möjlighet att visa dina kunskaper i ämnet genom en eller flera examinerande uppgifter, ofta en skriftlig tentamen och ibland även praktiska moment. Du läser in ämnet på egen hand och anmäler dig sedan till en prövning på din skola (eller i vissa fall en annan skola). Prövningen ger dig chansen att bevisa att du faktiskt behärskar ämnet, även om du inte lyckades under den ordinarie kursen.

Viktigt att tänka på kring prövning: En prövning kräver mycket självdisciplin och planering eftersom du är ansvarig för din egen inlärning. Diskutera gärna med din lärare i ämnet för att få tips på lämplig litteratur och studieteknik.

Om inte det går vägen: Dags att prata med SYV

Om du, efter att ha läst om kursen eller gjort en prövning, fortfarande inte lyckas få godkänt i ämnet, är det dags att ta ett samtal med din studie- och yrkesvägledare (SYV). Detta är en viktig del av processen och en möjlighet att se över din situation och hitta alternativa lösningar.

Vad kan en SYV hjälpa dig med?

  • Kartläggning: SYV kan hjälpa dig att identifiera varför du har svårigheter med ämnet. Är det brister i grundläggande kunskaper? Finns det inlärningssvårigheter? Har du problem med motivationen?
  • Alternativa studievägar: Beroende på dina behov och mål kan SYV presentera olika alternativ. Kanske finns det en annan kurs som kan ge dig motsvarande kunskaper, eller så kan du behöva läsa in ämnet på Komvux (kommunal vuxenutbildning) efter gymnasiet.
  • Rådgivning kring din framtid: Även om du inte får godkänt i alla ämnen på gymnasiet finns det fortfarande många möjligheter till vidare studier och yrkesliv. SYV kan hjälpa dig att utforska dina intressen och talanger och hitta en väg som passar just dig.

Det är inte slutet, det är en omväg

Att få ett F i ett gymnasieämne är absolut inte det slutgiltiga slutet på din utbildningsresa. Det är en utmaning, absolut, men också en möjlighet att lära dig mer om dig själv, dina styrkor och dina svagheter. Med rätt stöd och en positiv inställning kan du övervinna hindret och nå dina mål. Kom ihåg att söka hjälp i tid och dra nytta av de resurser som finns tillgängliga för dig på din skola.