Vad heter det istället för kunskapskrav?

3 se

Istället för kunskapskrav används termen betygskriterier för att beskriva de mått på elevers kunskaper och färdigheter som ligger till grund för betygssättning. I skolor utan betygssystem ersätts kunskapskrav med begreppet kriterier för bedömning av kunskaper.

Kommentar 0 gillar

Kunskapskrav ersätts av betygskriterier och kriterier för bedömning

I den svenska grundskolan utvärderas elevernas kunskaper och färdigheter genom betygssättning. Tidigare användes begreppet kunskapskrav för att beskriva de förväntningar som ställs på eleverna för att nå ett visst betyg. Men efter en läroplansreform år 2022 ersätts kunskapskrav med termen betygskriterier.

Betygskriterierna fastställs av Skolverket och beskriver tydligt vilka kunskaper och färdigheter som krävs för varje betygssteg. De utgör grunden för lärarens bedömning av elevernas prestationer. Betygskriterierna är indelade i olika kunskapsområden, såsom svenska, matematik och naturkunskap. De beskriver bland annat:

  • Vilka begrepp och teorier eleverna ska behärska
  • Vilka färdigheter de ska kunna tillämpa
  • Vilken nivå av förståelse och analys som krävs

I skolor som inte använder betygssystem används istället begreppet kriterier för bedömning av kunskaper. Dessa kriterier fyller en liknande funktion som betygskriterier, men de är inte kopplade till betygssteg. De beskriver istället målen för elevernas kunskapsutveckling och utgör grunden för lärarnas bedömningar. Kriterierna kan variera beroende på skolans specifika pedagogik och mål.

Övergången från kunskapskrav till betygskriterier och kriterier för bedömning är en del av ett större arbete för att utveckla och förbättra den svenska skolan. Genom att tydliggöra förväntningarna på elevernas kunskaper och färdigheter syftar man till att öka rättvisan och kvaliteten i undervisningen.