Milloin ylinopeussakko vanhenee?

3 näyttökertaa

Liikennevirhemaksun vanhenemisaika on kaksi vuotta. Tämä johtuu siitä, että liikenneturvallisuuden vaarantamisesta voidaan tuomita sakko tai enintään kuuden kuukauden vankeusrangaistus, jolloin syyteoikeus vanhenee rikoslain mukaisesti kahdessa vuodessa.

Palaute 0 tykkäykset

Ylinopeussakon vanhenemisaika

Ylinopeudesta määrätty liikennevirhemaksu vanhenee kahdessa vuodessa. Tämä määräaika perustuu rikoslakiin, jonka mukaan liikenneturvallisuuden vaarantamisesta voidaan määrätä sakkorangaistus tai enintään kuuden kuukauden vankeusrangaistus. Rikoslaki määrää, että syyteoikeus näissä rikoksissa vanhenee kahdessa vuodessa.

Ylinopeussakko on siis rangaistus liikenneturvallisuuden vaarantamisesta. Koska mahdollinen vankeusrangaistus tässä rikoksessa on enintään kuusi kuukautta, myös syyteoikeus ja sitä myöten sakon vanhenemisaika on kaksi vuotta.

Vanhenemisen alkamisajankohta

Sakon vanhenemisaika alkaa siitä päivästä, jona rikos eli ylinopeus on tehty. Jos ylinopeussakko on määrätty myöhemmin, esimerkiksi tutkinnan jälkeen, vanhenemisaika alkaa silti rikoksen tekoajankohdasta.

Vanhenemisen katkaiseminen

Ylinopeussakon vanheneminen voidaan katkaista, jos sakon saajaa kuullaan rikoksesta epäiltynä tai hänelle lähetetään haaste oikeuteen. Vanhenemisaika katkeaa myös, jos sakon saaja suorittaa sakon vapaaehtoisesti.

Jos vanheneminen on katkaistu, sakon vanhenemisaika alkaa uudelleen siitä päivästä, jona katkaisu tapahtui.

Vanheneminen ja ulosotto

Ylinopeussakko voidaan periä ulosoton kautta, vaikka se olisi vanhentunut. Tämä johtuu siitä, että ulosottoperintä ei ole rikoslain tarkoittamaa syyteoikeutta. Ulosottoperintä voidaan aloittaa vanhasta sakosta, jos siitä on tehty ulosottokelpoinen päätös ennen vanhenemisen alkamista.

Loppupäätelmä

Ylinopeussakko vanhenee kahdessa vuodessa, mutta vanheneminen voidaan katkaista. Ulosottoperintä on kuitenkin mahdollista myös vanhentuneesta sakosta, jos siitä on tehty ulosottokelpoinen päätös ennen vanhenemisen alkamista.