Montako etunimeä saa olla Suomessa?

0 näyttökertaa

Suomessa jokaisella henkilöllä on oltava vähintään yksi ja enintään neljä etunimeä. Nämä nimet eivät saa olla ilmeisen sopimattomia eivätkä aiheuttaa haittaa kantajalleen. Lisäksi etunimen on oltava vakiintunut tai perinteinen.

Palaute 0 tykkäykset

Montako etunimeä saa olla Suomessa?

Suomessa henkilön nimenantoa säätelee laki väestötietojärjestelmästä ja Digi- ja väestötietoviraston ohjeet. Lain mukaan jokaisella Suomen kansalaisella on oltava vähintään yksi ja enintään neljä etunimeä.

Henkilön etunimet merkitään väestötietojärjestelmään syntymän yhteydessä tai myöhemmin nimeä muutettaessa.

Etunimen valinta

Etu- ja sukunimen yhdistelmän on oltava yhteensopiva ja sopiva henkilön sukupuoleen. Etu- ja sukunimien tulee muodostaa selkeä kokonaisuus.

Etunimen on oltava vakiintunut tai perinteinen. Vakiintuneita nimiä ovat sellaiset nimet, jotka ovat tai ovat olleet yleisessä käytössä Suomessa. Perinteisiä nimiä ovat sellaiset nimet, jotka ovat peräisin Suomen historiasta tai kulttuurista.

Etunimi ei saa olla ilmeisen sopimaton tai aiheuttaa haittaa kantajalleen. Esimerkkejä sopimattomista nimistä ovat:

  • Nimitykset, jotka viittaavat ammattiin, virkaan tai arvonimeen (esim. Professori, Tohtori)
  • Puhuttelusanat (esim. Sinä, Te)
  • Maantieteelliset paikannimet (esim. Helsinki, Turku)
  • Suvunnimet (esim. Virtanen, Korhonen)

Etunimien määrä

Suomessa henkilön etunimien määrä voi vaihdella yhdestä neljään. Yleisin tapa on, että henkilöllä on kaksi etunimeä.

Yksi etunimi:

  • Suomen kansalaisilla on oikeus yhteen etunimeen, mikäli vanhemmat eivät ole ilmoittaneet toista etunimeä syntymän yhteydessä.

Kaksi etunimeä:

  • Yleisin etunimien määrä Suomessa. Toinen etunimi voi olla joko vakiintunut tai perinteinen, tai se voi olla myös harvinaisempi nimi.

Kolme etunimeä:

  • Kolme etunimeä on Suomessa melko harvinaista. Kolmas etunimi voi olla esimerkiksi perinteinen sukunimi tai merkityksellinen symboli.

Neljä etunimeä:

  • Neljä etunimeä on Suomessa poikkeuksellisen harvinaista. Kaikkien etunimien tulee olla vakiintuneita tai perinteisiä.

Jos henkilö haluaa muuttaa etunimiensä määrää, hänen on tehtävä siitä ilmoitus Digi- ja väestötietovirastoon. Etunimien määrän muuttaminen voi olla mahdollista, jos henkilöllä on siihen perusteltu syy, kuten esimerkiksi kansainvälinen adoptio.