Kenellä on oikeus tehdä työehtosopimus?
Työehtosopimuksia voivat solmia työnantajaliitot ja ammattiliitot. Lisäksi yksittäiset työnantajat voivat tehdä sopimuksia suoraan rekisteröityjen työntekijäyhdistysten kanssa.
Kenellä on oikeus tehdä työehtosopimuksen?
Työehtosopimukset ovat työmarkkinaosapuolten välisiä sopimuksia, jotka määrittelevät työntekijöiden ja työnantajien väliset työsuhteen ehdot. Suomessa työehtosopimusten solmimisoikeus on laissa säädetty.
Työnantajaliitot ja ammattiliitot
Työehtosopimuksia voivat solmia työnantajaliitot ja ammattiliitot. Työnantajaliitot edustavat työnantajia ja ammattiliitot työntekijöitä. Työehtosopimukset solmitaan yleensä alakohtaisesti, jolloin ne koskevat tiettyä toimialaa tai ammattiryhmää.
Yksittäiset työnantajat
Myös yksittäiset työnantajat voivat tehdä työehtosopimuksia suoraan rekisteröityjen työntekijäyhdistysten kanssa. Työntekijäyhdistys on työntekijöiden vapaaehtoinen yhdistys, jonka tarkoituksena on edistää jäsentensä työsuhde-etuja.
Sopimuksen pätevyys
Jotta työehtosopimus olisi pätevä, sen on täytettävä tietyt muoto- ja sisältövaatimukset. Sopimuksen on esimerkiksi oltava kirjallinen ja sen on sisällettävä ehdot työsuhteen keskeisistä asioista, kuten palkasta, työajasta ja irtisanomisajasta.
Sopimuksen sitovuus
Työehtosopimus sitoo sopijapuolena olevia työnantajaliittoja, ammattiliittoja ja työntekijäyhdistyksiä. Sopimuksen ehdot ovat sitovia myös niiden jäsenten osalta, jotka eivät ole henkilökohtaisesti osallistuneet sopimuksen solmimiseen.
Työsuhteen ehtojen soveltaminen
Työntekijän työsuhteen ehdot määräytyvät ensisijaisesti työehtosopimuksen mukaisesti. Jos työnantaja tai työntekijä ei ole sidottu työehtosopimukseen, työsuhteen ehtojen soveltamiseen voidaan käyttää työlainsäädäntöä, työsuhteen osapuolten välistä kirjallista työsopimusta tai yleisesti vakiintuneita työmarkkinakäytäntöjä.
#Työehtosopimus#Työnantajat#TyöntekijätPalaute vastauksesta:
Kiitos palautteestasi! Palaute on erittäin tärkeää, jotta voimme parantaa vastauksia tulevaisuudessa.