Milloin työntekijä on korvausvelvollinen?

3 näyttökertaa

Työntekijä on vahingonkorvausvelvollinen työnantajalle, jos hän tahallaan tai huolimattomuudellaan rikkoo työsopimusta tai työlainsäädäntöä ja aiheuttaa tästä vahinkoa. Korvausvelvollisuus määräytyy vahingonkorvauslain mukaisesti. Huolimattomuus voi johtua esimerkiksi varomattomuudesta tai laiminlyönnistä työtehtävissä, jolloin työntekijä joutuu korvaamaan työnantajalle aiheutuneet taloudelliset menetykset.

Palaute 0 tykkäykset

Työntekijän korvausvelvollisuus

Työntekijä voi joutua korvaamaan työnantajalle aiheuttamansa vahingot tietyissä tilanteissa. Vahingonkorvausvelvollisuus määräytyy vahingonkorvauslain mukaisesti.

Työntekijä on korvausvelvollinen, jos hän aiheuttaa tahallisesti tai huolimattomuudellaan vahinkoa työnantajalleen. Tahallisuus tarkoittaa tietoista tahtoa aiheuttaa vahinkoa, kun taas huolimattomuus voi johtua varomattomuudesta tai laiminlyönnistä työtehtävissä.

Työntekijän huolimattomuudesta aiheutuneen vahingon korvausvastuu määräytyy seuraavien seikkojen perusteella:

  • Vahingon syy: Huolimattomuus voi ilmetä esimerkiksi varomattomuudesta koneiden käytössä, laiminlyönnistä ohjeiden noudattamisessa tai henkilövahingon aiheuttamisesta.
  • Vahingon seuraukset: Vahinko voi olla taloudellista (esim. vahingoittuneet koneet) tai henkilövahinkoa.
  • Työntekijän huolimattomuuden aste: Huolimattomuus voi olla törkeää, vakavaa tai lievää riippuen siitä, kuinka suuri vahingon vaara oli tiedossa ja kuinka varomattomasti työntekijä toimi.

Törkeästä huolimattomuudesta aiheutuneesta vahingosta työntekijä on pääsääntöisesti velvollinen korvaamaan täysi määrä. Vakavasta tai lievästä huolimattomuudesta johtuvan vahingon korvausvastuu voi olla rajoitetumpi.

Työntekijä voi vapautua korvausvelvollisuudesta, jos hän pystyy osoittamaan, että vahinko johtui:

  • Pakottavasta ylivoimasta
  • Työnantajan tahallisesta tai törkeästä huolimattomuudesta
  • Kolmannen osapuolen tahallisesta tai törkeästä huolimattomuudesta

Työntekijän korvausvelvollisuutta voidaan myös rajoittaa työsopimuksessa tai työehtosopimuksessa. Esimerkiksi työsopimuksessa voidaan sopia tietyn prosenttimäärän omavastuuosuudesta vahingon sattuessa.

On tärkeää huomata, että työntekijän korvausvelvollisuus on rajoitettu. Työntekijä ei ole velvollinen korvaamaan vahinkoa, joka on aiheutunut työnantajan syystä tai jota työntekijä ei ole voinut kohtuudella ennakoida tai estää.