Milloin ulkomaalainen kuuluu Suomen sosiaaliturvaan?
Suomen sosiaaliturvan piiriin kuuluvat ulkomaalaiset, jotka asuvat ja työskentelevät Suomessa. Pohjoismaiden välillä on erityissopimus, jossa määritellään, että Suomessa asuva ja Suomessa ja toisessa Pohjoismaassa työskentelevä henkilö kuuluu Suomen sosiaaliturvaan, jos vähintään 25 % työstä tehdään Suomessa. Lisätietoa löytyy Eläketurvakeskuksen ja Lähetetyt työntekijät Suomesta -sivustoilta.
Milloin ulkomaalainen kuuluu Suomen sosiaaliturvaan?
Yleinen sääntö
Suomen sosiaaliturvan piiriin kuuluvat kaikki Suomessa vakinaisesti asuvat ja työskentelevät henkilöt, kansalaisuudesta riippumatta.
Pohjoismaiden erityissopimus
Pohjoismaiden välillä on erityissopimus, joka määrittelee sosiaaliturvan kattavuuden rajat ylittävissä tilanteissa. Sopimuksen mukaan:
- Suomessa asuva ja Suomessa ja toisessa Pohjoismaassa työskentelevä henkilö kuuluu Suomen sosiaaliturvaan, jos vähintään 25 % työstä tehdään Suomessa.
- Jos työ tehdään useammassa kuin yhdessä Pohjoismaassa, sosiaaliturvan katsotaan kuuluvan siihen maahan, jossa tehdään suurin osa työstä.
Muut tapaukset
Muissa kuin Pohjoismaiden erityissopimuksen piiriin kuuluvissa tapauksissa ulkomaalaisen sosiaaliturvan kattavuus määräytyy seuraavien tekijöiden perusteella:
- Asuinpaikka: Ulkomaalainen kuuluu Suomen sosiaaliturvaan, jos hän asuu vakinaisesti Suomessa.
- Työnantajan sijainti: Ulkomaalainen kuuluu Suomen sosiaaliturvaan, jos hänen työnantajansa on Suomessa sijaitseva yritys tai organisaatio.
- Työn luonne: Ulkomaalainen kuuluu Suomen sosiaaliturvaan, jos hän suorittaa työtä, joka on luonteeltaan pitkäaikaista tai säännöllistä.
- Työn kesto: Ulkomaalainen kuuluu Suomen sosiaaliturvaan, jos hän työskentelee Suomessa vähintään kolmen kuukauden ajan.
Tarkempaa tietoa
Lisätietoa ulkomaalaisten sosiaaliturvasta Suomessa löytyy seuraavilta verkkosivustoilta:
- Eläketurvakeskus: https://www.etk.fi/tieto-ja-tilastot/elakkeet-kansainvalisesti
- Lähetetyt työntekijät Suomesta: https://www.lahetettytyontekijat.fi/
Palaute vastauksesta:
Kiitos palautteestasi! Palaute on erittäin tärkeää, jotta voimme parantaa vastauksia tulevaisuudessa.