Onko toisen kuvaaminen laitonta?

7 näyttökertaa

Lähtökohtaisesti valokuvaaminen on Suomessa sallittua, ellei sitä erikseen rajoiteta. On kuitenkin tärkeää muistaa, että yksityisyydensuoja asettaa rajoituksia. Esimerkiksi kotirauhan piirissä, kuten toisen asunnossa tai kerrostalon porraskäytävässä, kuvaaminen on kiellettyä. Myös yleisillä paikoilla tulee ottaa huomioon, ettei kuvaamisella loukata toisen yksityisyyttä tai aiheuteta kohtuutonta haittaa.

Palaute 0 tykkäykset

Toisen kuvaaminen Suomessa: onko se laitonta?

Yleinen sääntö

Suomessa valokuvaaminen on pääsääntöisesti sallittua, mikäli sitä ei ole lailla rajoitettu. Tämä pätee sekä julkisilla että yksityisillä paikoilla.

Kotirauhan piiri

Poikkeuksena yleiseen sääntöön, toisen asunnossa tai kerrostalon porraskäytävässä kuvaaminen on laitonta, koska nämä alueet kuuluvat kotirauhan piiriin. Kotirauhan suoja ulottuu myös ulos asunnon seinien ulkopuolelle, mikäli ulkotila on tarkoitettu asunnon yksityiseen käyttöön.

Yksityisyyden suoja

Yleisellä paikalla kuvaaminen on sallittua, mutta huomioon on otettava yksityisyyden suoja. Toisen kuvaaminen ei ole sallittua, jos se loukkaa hänen yksityisyyttään tai aiheuttaa hänelle kohtuutonta haittaa. Esimerkiksi henkilön kuvaaminen hänen laillisessa työtehtävässä tai intiimissä tilanteessa voi olla laitonta.

Muutamia poikkeuksia

Eräissä tapauksissa toisen kuvaaminen on sallittua myös ilman hänen suostumustaan. Nämä tapaukset liittyvät yleensä uutisointiin, tutkimuksiin tai muihin yhteiskunnallisiin tarkoituksiin.

Seuraamukset

Toisen kuvaamisesta ilman lupaa voidaan tuomita rikoksesta riippuen sakkoja tai vankeutta. Yksityiselämää loukkaavan tiedon levittäminen voi johtaa myös vahingonkorvauksiin.

Suositus

Jos olet epävarma siitä, onko toisen kuvaaminen sallittua tietyssä tilanteessa, on aina parasta kysyä henkilöltä itseltään lupaa. Tämä auttaa välttämään mahdolliset oikeusongelmat ja luo kunnioittavan ja eettisen ilmapiirin.