Saako drinkkejä mainostaa somessa?

7 näyttökertaa

Alkoholimainonta somessa on rajoitettua. Vaikka miedot alkoholijuomat ovat sallittuja alkoholilain puitteissa, kuluttajien tuottamaa sisältöä hyödyntävä markkinointi on kiellettyä.

Palaute 0 tykkäykset

Saako drinkkejä mainostaa somessa? Vastaus on monimutkainen

Alkoholimainonnan säännöt sosiaalisessa mediassa ovat monimutkaisia ja usein tulkinnanvaraisia. Vaikka Suomen alkoholilainsäädäntö sallii jonkin verran miedon alkoholimäärän sisältävien tuotteiden mainontaa, raja kuluttajan tuottamaan sisältöön pohjautuvan markkinoinnin suhteen on varsin tarkka. Käytännössä tämä tarkoittaa, että täydellinen vastaus on hieman “ei”, vaikka varjoja on useampia.

Suomen alkoholilaki asettaa tietyt rajat alkoholimainonnalle. Tärkeimmäksi osaksi jää alkoholijuoman suorana mainostamisena – tuote, sen edut ja hinta on esillä. Miedot alkoholijuomat, kuten viini, olut ja siideri, ovat suhteellisesti helpommin mainostettavia, ja rajoitukset eivät usein ole yhtä tiukat kuin vahvojen alkoholijuomien osalta. Tällä alueella lain tulkinta voi kuitenkin vaihdella tilanteesta riippuen.

Mutta mikä on se ydinongelma? Se on kuluttajan tuottama sisältö. Sosiaalinen media toimii usein alustana, jossa kuluttajat jakavat kokemuksiaan ja mielipiteitään tuotteista ja palveluista. Vaikka sisältö ei suoraan mainosta tiettyä tuotemerkkiä, se voi silti olla aivan liian lähellä mainontaa. Jos esimerkiksi instagram-tili on täynnä kuvia tietyn viinin nauttimisesta kauniilla paikoilla, ja tilin takana on ilmeinen yhteistyö brändin kanssa, se on rajoitettu alue.

Tässäkin kohdassa on tärkeää muistaa, että rajapyykki on tulkinnanvarainen. Kuluttajien on hankala tietää, mikä on hyväksyttävää ja mikä ei. Jotkut yritykset luovat vaikutelman kuluttajan kokemuksista sponsoroimatta ne, mutta rajamainos on herkkä alue, johon on hankala löytää täysin yksiselitteistä vastaustta.

Lopputulos on siis, että alkoholituotteiden mainonta somessa on sallittu tietyissä rajoissa, mutta kuluttajien tuottamaan sisältöön perustuvia kampanjoita on usein vaikea tehdä lainvastaisuudesta vapaa. Hyvä ohje on aina suhtautua epäilyksen kanssa tilanteeseen, jossa yritykset näyttävät liian “onnellisilta” omien kuluttajien kanssa, ja usein on parempi olla tekemättä epäselvää mainontaa. Lainsäädäntöä ja sen soveltamista on tärkeä seurata tarkkaan, että yritykset ja kuluttajat eivät ajautu vahingossa kiellettyihin toimintamalleihin.