Milloin lapsen ensimmäinen sana tulee?

8 näyttökertaa

Lasten ensimmäiset sanat kuuluvat usein noin vuoden iässä. Ensimmäiset sanat ovat usein yksinkertaisia, esimerkiksi pallona tai isä. Vapaa sanallinen ilmaisu on kehityksen alkuvaiheessa epätarkkaa ja hieman naurettavaa. Yksivuotias kuitenkin ymmärtää ja tunnistaa ympärillään olevia sanoja sekä yksinkertaisia ohjeita.

Palaute 0 tykkäykset

Milloin lapsen ensimmäinen sana putkahtaa esiin?

Lapsen ensimmäinen sana on merkittävä virstanpylväs sekä vanhemmille että lapselle itselleen. Se on konkreettinen osoitus kielellisen kehityksen etenemisestä ja avaa oven kommunikaation uudelle aikakaudelle. Vaikka tyypillisesti ensimmäiset sanat kuullaan noin vuoden iässä, tämä on vain keskiarvo, ja vaihtelu on suurta. Jotkut lapset saattavat lausua ensimmäisen sanansa jo 8 kuukauden iässä, kun taas toiset odottavat jopa 18 kuukauden ikään saakka.

Tärkeää on muistaa, että jokainen lapsi kehittyy omaan tahtiinsa, eikä kielellisen kehityksen aikatauluun ole kiveen hakattua sääntöä. Lapsen temperamentti, ympäristö ja yksilölliset ominaisuudet vaikuttavat kaikki siihen, milloin ensimmäinen sana kuullaan.

Ensimmäiset sanat ovat usein yksinkertaisia ja liittyvät lapselle tärkeisiin asioihin tai henkilöihin, kuten “äiti”, “isä”, “pallo” tai “auto”. Nämä sanat voivat aluksi kuulostaa epätarkoilta ja muistuttaa enemmänkin lallattelua. “Papa” voi tarkoittaa sekä isää että pulloa, ja “mamma” voi viitata äitiin, ruokaan tai uneen. Tämä on täysin normaalia ja osoittaa, että lapsi harjoittelee kielenkäyttöä ja yhdistelee äänteitä merkityksiin.

Vaikka lapsi ei vielä itse tuottaisi selkeitä sanoja, hän ymmärtää jo paljon enemmän kuin osaa ilmaista. Jo yksivuotias tunnistaa usein oman nimensä, tuttujen esineiden ja ihmisten nimet sekä yksinkertaiset ohjeet, kuten “anna pallo” tai “hei hei”. Hän seuraa puhetta tarkkaavaisesti ja oppii jatkuvasti uutta ympäristöstään.

Lapsen kielellisen kehityksen tukemiseksi on tärkeää puhua lapselle paljon, lukea kirjoja ja laulaa lauluja. Myös leikkiminen ja vuorovaikutus ovat olennaisia kielen oppimisen kannalta. Lapsi oppii kieltä parhaiten luonnollisissa tilanteissa, joissa kieli on osa toimintaa ja vuorovaikutusta. Älä siis epäröi jutella lapselle päivän tapahtumista, nimetä esineitä ja toimintoja tai kertoa satuja. Jokainen hetki on oppimismahdollisuus.