Miksi HM:n hippokampus poistettiin?

0 näyttökertaa

Henry Molaison, tunnetumpi nimellä H.M., kärsi invalidisoivasta epilepsiasta. Tämän vuoksi hänelle suoritettiin leikkaus, jossa poistettiin hippokampus kummastakin aivopuoliskosta sekä lähialueiden aivokuorta ja mantelitumake. Toimenpiteen tarkoituksena oli lievittää epilepsiakohtauksia, jotka olivat merkittävästi heikentäneet hänen elämänlaatuaan. Leikkauksella pyrittiin parantamaan hänen vointiaan.

Palaute 0 tykkäykset

H.M.:n hippokampuksen poisto – riskialtis valinta toivon pilkahduksena

Henry Molaisonin (H.M.) tarina on yksi neurotieteen historian merkittävimmistä ja samalla traagisimmista. Hänen tapauksensa valaisi hippokampuksen ratkaisevan roolin muistinmuodostuksessa tavalla, jota ei aiemmin oltu täysin ymmärretty. Vaikka internet on täynnä tietoa H.M.:stä ja hänen aivoleikkauksestaan, on tärkeää muistaa inhimillinen ulottuvuus ja pohtia leikkaukseen johtaneiden päätösten monimutkaisuutta kyseisen ajan kontekstissa.

H.M.:n elämä ennen leikkausta oli epilepsian varjostamaa. Hän kärsi lukuisista, invalidisoivista kohtauksista, jotka estivät häntä elämästä normaalia elämää. Lääkkeet eivät tuoneet riittävää helpotusta, ja kohtaukset jatkuivat hallitsemattomina. Tässä epätoivoisessa tilanteessa kirurgi William Beecher Scoville ehdotti radikaalia ratkaisua: molempien aivopuoliskojen hippokampuksen poistoa.

On tärkeää ymmärtää, että 1950-luvulla aivojen toiminnasta tiedettiin huomattavasti vähemmän kuin nykyään. Neurokirurgia oli kehittymässä, ja hoitomenetelmät olivat rajalliset. Scovillen ehdottama toimenpide oli epäilemättä riskialtis ja kokeellinen, mutta se nähtiin H.M.:n ainoana toivona paremmasta elämänlaadusta. Epilepsian tiedettiin keskittyvän ohimolohkoihin, ja hippokampus katsottiin mahdollisesti keskeiseksi kohtausherkkyyden lähtökohdaksi.

Miksi juuri hippokampus? Vaikka nykyään tiedämme hippokampuksen olevan elintärkeä uusien muistojen muodostuksessa, tämä tieto ei ollut vakiintunut leikkauksen aikaan. Vaikka hippokampuksen vaurioitumisen ja muistihäiriöiden välillä oli havaittu yhteyksiä eläinkokeissa, sen rooli ihmisillä oli vielä epäselvä. Scoville oletettavasti arvioi, että riskit olivat hyväksyttävissä suhteessa mahdolliseen hyötyyn – kohtauksien vähenemiseen. Hän ehkä uskoi, että muut aivojen alueet voisivat kompensoida hippokampuksen menetyksen muistitoiminnoissa.

Leikkauksen seuraukset: Vaikka leikkaus onnistuikin vähentämään H.M.:n epilepsiakohtauksia merkittävästi, se johti odottamattomaan ja vakavaan sivuvaikutukseen: syvään anterogradiseen amnesiaan. H.M. kykeni muistamaan asioita menneisyydestään ennen leikkausta, mutta hän ei pystynyt muodostamaan uusia pitkäkestoisia deklaratiivisia muistoja. Hän saattoi oppia uusia motorisia taitoja, mikä osoitti, että erilaiset muistityypit ovat riippuvaisia eri aivoalueista, mutta hän unohti tapahtuneen heti huomionsa herpaantuessa.

H.M.:n tapauksesta tuli neurotieteen kulmakivi. Hänen elämänsä, vaikka se oli traagisesti rajoittunut amnesian vuoksi, antoi tutkijoille korvaamatonta tietoa muistin toiminnasta ja aivojen rakenteesta. Hänen tapauksensa korosti hippokampuksen kriittistä roolia uusien deklaratiivisten muistojen muodostuksessa ja auttoi kehittämään ymmärrystä eri muistityypeistä ja niiden sijainnista aivoissa.

Eettiset pohdinnat: H.M.:n tapaus herättää edelleen eettisiä kysymyksiä lääketieteellisestä tutkimuksesta ja kokeellisista hoidoista. Vaikka toimenpide tehtiin hyvää tarkoittaen, seuraukset olivat peruuttamattomat ja mullistivat H.M.:n elämän. Tämän vuoksi hänen tarinansa toimii muistutuksena lääketieteellisen tutkimuksen huolellisesta harkinnasta, potilaan itsemääräämisoikeudesta ja kokeellisten hoitojen eettisestä arvioinnista.

H.M.:n tarina on monimutkainen yhdistelmä lääketieteellistä toivoa, odottamattomia seurauksia ja arvokasta neurotieteellistä tietoa. Se muistuttaa meitä aivojen hämmästyttävästä monimutkaisuudesta ja siitä, kuinka paljon meillä on vielä opittavaa. Vaikka H.M.:n kohtalo oli traaginen, hänen osallistumisensa tieteeseen on auttanut lukemattomia ihmisiä ymmärtämään muistia ja aivojen toimintaa syvällisemmin.