Pitääkö vakuutus maksaa, jos auto on seisonnassa?

8 näyttökertaa

Seisonta-ajan autovakuutuksesta riippuu, onko kyseessä liikennekäytöstä poistettu ajoneuvo. Liikennekäytöstä poistamisen aikana autovakuutus ei kata kaikkia vahinkoja, kuten esimerkiksi kolarointi-, sijaisauto- tai keskeytysvakuutusta. Vakuutusmaksu lopetetaan käytännössä, kun auto on rekisteröitynä pois liikenteestä.

Palaute 0 tykkäykset

Seisooko autosi pihassa? Näin vakuutus toimii seisonnassa

Monelle suomalaiselle auto on tärkeä osa arkea, mutta joskus tulee eteen tilanteita, jolloin menopeliä ei tarvita jokapäiväiseen ajoon. Ehkäpä edessä on pidempi lomamatka, työmatka ulkomaille tai opiskelut toisella paikkakunnalla. Tällöin voi herätä kysymys, pitääkö auton vakuutusta maksaa silloinkin, kun se seisoo käyttämättömänä pihassa?

Vastaus riippuu siitä, onko auto poistettu liikennekäytöstä vai ei. Jos auto on rekisteröitynä pois liikenteestä, vakuutusmaksut käytännössä lopetetaan. Tällöin on kuitenkin tärkeää huomioida, että pelkkä seisonta-ajan ilmoittaminen vakuutusyhtiölle ei riitä, vaan auton tulee olla virallisesti poistettu liikennekäytöstä Traficomin toimesta.

Liikennekäytöstä poistaminen vaikuttaa kuitenkin siihen, millainen vakuutus autoon tarvitaan. Liikennekäytöstä poistettuna autoon ei vaadita liikennevakuutusta, mutta se on silti suositeltavaa. Liikennevakuutus korvaa nimittäin aina toiselle osapuolelle aiheutuneita vahinkoja, jos auto esimerkiksi syttyisi tuleen ja aiheuttaisi vahinkoa naapuriautolle.

Muita vakuutuksia, kuten kaskoa, ei yleensä tarvita liikennekäytöstä poistettuun autoon. On kuitenkin hyvä tarkistaa vakuutusyhtiökohtaisesti, millaisia vakuutuksia on tarjolla ja millainen vakuutusturva on järkevintä omalle autolle seisonnan ajaksi.

Jos autoa ei ole poistettu liikennekäytöstä, vakuutusmaksuja on maksettava normaaliin tapaan. Vaikka auto seisoo suurimman osan ajasta käyttämättömänä, se on silti vakuutettava siltä varalta, että vahinko sattuu. Esimerkiksi parkkipaikalla tapahtuva ilkivalta tai luonnonilmiön aiheuttama vahinko voivat aiheuttaa yllättäviä kuluja, jos autolla ei ole asianmukaista vakuutusturvaa.

Onkin siis tärkeää pohtia oman elämäntilanteen ja auton käyttötarpeen mukaan, millainen vakuutus on järkevin ratkaisu. Jos autoa ei käytetä lainkaan pitkään aikaan, kannattaa harkita sen poistamista liikennekäytöstä ja vakuutuksen muuttamista seisonta-ajan vakuutukseksi. Tällöin säästää vakuutusmaksuissa, mutta on silti turvattu siltä varalta, että autoon tulee vahinko.