Apakah boleh cas HP di atas 50?

15 bilangan lihat

Memang disarankan untuk mengecas telefon pintar ketika bateri berada di antara 20-30% dan mencabutnya ketika mencapai 80-90%. Namun, mengecas ketika bateri berada di 50% masih dikira selamat dan tidak akan merosakkan bateri anda.

Maklum Balas 0 bilangan suka

Mitos Cas Telefon Pintar: Adakah 50% Itu Titik Kritikal?

Ramai di antara kita terikat dengan nasihat untuk mengecas telefon pintar sebaik sahaja bateri mencapai paras 20-30%, dan mencabutnya sebaik sahaja mencecah 80-90%. Panduan ini, yang sering disebarkan secara meluas, bertujuan untuk memaksimumkan jangka hayat bateri. Namun, adakah mengecas pada paras 50% itu benar-benar satu kesalahan? Jawapan ringkasnya: tidak.

Walaupun saranan mengecas antara 20-30% dan 80-90% memang disyorkan untuk mengekalkan kesihatan bateri jangka panjang, mengecas pada paras 50% sebenarnya tidak akan merosakkan bateri anda secara tiba-tiba. Mitos mengenai bahaya mengecas pada paras 50% seringkali dikaitkan dengan salah faham mengenai cara bateri berfungsi.

Teknologi bateri lithium-ion moden, yang digunakan dalam hampir semua telefon pintar hari ini, lebih canggih daripada yang disangka. Sistem pengurusan kuasa (power management system) dalam telefon pintar secara aktif memantau keadaan bateri dan mengawal proses pengecasan. Sistem ini menghalang pengecasan berlebihan (overcharging) yang boleh merosakkan sel bateri. Jadi, walaupun anda mengecas pada paras 50%, sistem ini akan memastikan proses pengecasan dihentikan sebaik sahaja bateri mencapai kapasiti penuh.

Namun, mengapa saranan mengecas pada julat 20-30% hingga 80-90% masih relevan? Ini kerana mengekalkan bateri dalam julat ini mengurangkan tekanan pada sel bateri. Mengecas penuh secara berterusan dan membiarkan bateri berada pada paras 100% untuk tempoh masa yang lama boleh meningkatkan kadar penguraian sel bateri, seterusnya memendekkan jangka hayatnya. Begitu juga dengan membiarkan bateri terlalu rendah, iaitu di bawah 20%, boleh merosakkan kesihatan bateri dalam jangka masa panjang.

Kesimpulannya, mengecas telefon pintar anda pada paras 50% adalah selamat dan tidak akan merosakkan bateri anda secara serta-merta. Walau bagaimanapun, untuk memaksimumkan jangka hayat bateri anda dan memastikan prestasi yang optimum, adalah lebih baik untuk mengamalkan kebiasaan mengecas dalam julat yang disarankan iaitu 20-30% hingga 80-90%. Tetapi jika anda terlupa atau tidak sempat, mengecas pada 50% tidak akan mengakibatkan malapetaka. Keutamaan tetap pada amalan pengecasan yang konsisten dan sihat untuk kesihatan bateri jangka panjang.