Waar mag een telefoonhouder in de auto?

8 weergave

Een telefoonhouder in de auto is toegestaan, mits het apparaat zich daarin bevindt tijdens het rijden. Gebruik is dan toegestaan voor functies als navigatie, mits de bestuurder zich volledig op het verkeer concentreert en de verkeersregels in acht neemt. Veiligheid voorop!

Opmerking 0 leuk

Telefoonhouder in de auto: Mag het wel, of niet?

De smartphone is onmisbaar geworden, ook achter het stuur. Navigatie, handsfree bellen, muziek afspelen – de mogelijkheden zijn legio. Maar waar mag je je telefoonhouder precies plaatsen in je auto, en wat zijn de regels rondom het gebruik ervan tijdens het rijden?

Het goede nieuws: een telefoonhouder in de auto is in principe toegestaan. De wet verbiedt niet het bezitten van een telefoonhouder of het aanwezig zijn van een telefoon in een houder tijdens het rijden. Cruciaal is echter hoe je de telefoon gebruikt. Het simpele feit dat je telefoon in een houder zit, maakt het gebruik ervan niet automatisch illegaal.

De wet focust zich op afleiding tijdens het rijden. Het is verboden om je telefoon vast te houden tijdens het rijden, tenzij je een handsfree systeem gebruikt. Dit betekent dat het gebruik van je telefoon voor bijvoorbeeld navigatie, mits via een houder en zonder afleiding, in principe is toegestaan.

Maar let op! Het gebruik van de telefoonhouder moet zodanig zijn dat het de verkeersveiligheid niet in gevaar brengt. Als je je aandacht verliest bij het bedienen van je navigatie-app of het invoeren van een adres, riskeer je een boete wegens gevaarlijk rijgedrag. De politie beoordeelt dit ter plekke op basis van de situatie.

Waar mag de houder dan wel zitten? Er zijn geen specifieke wettelijke regels over de locatie van de houder. Logischerwijs is het verstandig om de houder op een plek te plaatsen waar je er zo min mogelijk naar hoeft te kijken en te reiken. Een plek binnen handbereik, maar uit je directe gezichtsveld, is ideaal. Achter de voorruit, op het dashboard of op de middenconsole zijn gebruikelijke plekken, maar zorg ervoor dat het zicht niet belemmerd wordt.

Samengevat:

  • Een telefoonhouder in de auto is toegestaan.
  • Het gebruik van de telefoon tijdens het rijden moet handsfree zijn en mag geen afleiding veroorzaken.
  • De plaatsing van de houder mag het zicht niet belemmeren.
  • Veiligheid staat altijd voorop. Concentreer je op het verkeer!

Een boete voor het gebruik van een telefoonhouder krijg je dus niet voor het hebben van de houder, maar wel voor onveilig rijgedrag als gevolg van het gebruik ervan. Rijd dus altijd veilig en verantwoord.