Wie is de eigenaar van een wagen?
Wie is de eigenaar van een wagen?
De registratie van een motorvoertuig op iemands naam maakt die persoon tot de wettelijke houder van het voertuig. Dit betekent dat de geregistreerde eigenaar verantwoordelijk is voor zaken als het afsluiten van een verzekering en het laten uitvoeren van de APK.
Tenaamstelling is echter geen garantie voor eigendom. In sommige gevallen kan de feitelijke eigenaar van een voertuig verschillen van de geregistreerde eigenaar. Dit is bijvoorbeeld het geval bij lease- en financieringscontracten.
Leasing
Bij leasing is de leasemaatschappij de wettelijke eigenaar van het voertuig, terwijl de leasehouder het gebruiksrecht heeft. De leasehouder is verantwoordelijk voor de maandelijkse leasebetalingen en andere kosten, zoals onderhoud en reparatie.
Financiering
Bij financiering is de financieringsinstelling de wettelijke eigenaar van het voertuig totdat het volledig is afbetaald. De koper is verantwoordelijk voor het afbetalen van de lening en andere kosten, zoals onderhoud en reparatie. Zodra de lening is afbetaald, wordt de koper de wettelijke eigenaar van het voertuig.
Andere situaties
Ook in andere situaties kan de feitelijke eigenaar van een voertuig verschillen van de geregistreerde eigenaar. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij:
- Erfenissen
- Schenkingen
- Medeeigendom
- Beslag
Belangrijk om te weten
Het is belangrijk om het verschil te kennen tussen tenaamstelling en eigendom van een voertuig. Dit kan gevolgen hebben voor zaken als:
- Verzekeringsclaims
- Aansprakelijkheid in geval van een ongeval
- Het doorverkopen van het voertuig
Als u twijfelt over de eigenaar van een voertuig, is het altijd raadzaam om contact op te nemen met het RDW. Zij kunnen u de benodigde informatie verstrekken.
#Auto Bezit#Auto Eigenaar#Wagen EigenaarCommentaar op antwoord:
Bedankt voor uw opmerkingen! Uw feedback is erg belangrijk om ons te helpen onze antwoorden in de toekomst te verbeteren.