Wat als je geld stort op een afgesloten rekening?

0 weergave

Als je geld overmaakt naar een rekening die inmiddels is gesloten, hoef je je doorgaans geen zorgen te maken. Het bedrag wordt namelijk niet bijgeschreven op de inactieve rekening. In plaats daarvan zal de bank de transactie automatisch afwijzen en het geld terugstorten naar jouw eigen rekening. Dit voorkomt dat het geld verdwaalt.

Opmerking 0 leuk

Geld gestort op een gesloten rekening: Geen paniek!

Iedereen maakt wel eens een fout, zeker als het om bankrekeningnummers gaat. Een cijfer verkeerd onthouden, een oude lijst gebruiken… Een vergissing is zo gemaakt. Maar wat gebeurt er eigenlijk als je per ongeluk geld overmaakt naar een bankrekening die al is afgesloten? Is je geld dan verdwenen? Gelukkig is het antwoord geruststellend: in de meeste gevallen niet.

Het is begrijpelijk dat je direct in paniek schiet. Je hebt tenslotte je zuurverdiende geld overgemaakt en het lijkt nu in het niets te verdwijnen. Echter, banken hebben procedures ingebouwd om dit soort situaties af te handelen.

Hoe banken dit afhandelen:

De kern van de zaak is dat een bank een betaling naar een gesloten rekeningnummer simpelweg niet kan verwerken. Het systeem herkent dat de rekening niet meer actief is en zal de transactie niet goedkeuren. In plaats daarvan gebeurt het volgende:

  • De betaling wordt geweigerd: De bank van de ontvanger (de gesloten rekening) weigert de transactie.
  • Het geld wordt teruggestort: Het bedrag wordt automatisch teruggestort naar de rekening van de afzender (jouw rekening).

Dit hele proces gebeurt doorgaans binnen enkele werkdagen. Houd dus je bankrekening in de gaten. Als je na een paar dagen nog geen terugboeking ziet, is het wel tijd om actie te ondernemen.

Wat te doen als het geld niet terugkomt?

In zeldzame gevallen kan het voorkomen dat de terugboeking langer duurt of zelfs uitblijft. In dat geval is het belangrijk om direct contact op te nemen met je eigen bank. Zij kunnen de transactie natrekken en navragen bij de betreffende bank waarom de terugboeking is vertraagd of niet heeft plaatsgevonden.

Je bank zal dan een onderzoek starten en proberen de betaling te traceren. Het is belangrijk om alle relevante informatie bij de hand te hebben, zoals:

  • Datum en tijd van de overboeking
  • Bedrag van de overboeking
  • Naam en rekeningnummer van de ontvanger (de gesloten rekening)
  • Jouw eigen naam en rekeningnummer

Met deze informatie kan de bank de transactie hopelijk snel achterhalen en zorgen dat je geld alsnog teruggestort wordt.

Preventie is beter dan genezen:

Hoewel het in de meeste gevallen goed afloopt, is het natuurlijk beter om te voorkomen dat je geld op een gesloten rekening stort. Controleer daarom altijd goed het rekeningnummer voordat je een betaling uitvoert. Zeker als het om een nieuw of onbekend rekeningnummer gaat. Bij online bankieren bieden veel banken de mogelijkheid om de naam van de rekeninghouder te controleren. Maak hier gebruik van, want dit kan veel problemen voorkomen.

Kortom, hoewel het even schrikken kan zijn, is de kans groot dat je je geld gewoon weer terugkrijgt als je het per ongeluk op een gesloten rekening hebt gestort. Neem bij twijfel of vertraging altijd contact op met je bank. Met de juiste informatie en een beetje geduld komt het meestal goed!