Wat betekent veggie?
Veggie is een informele term voor vegetarisch eten, waarbij dierlijke producten als vlees, vis en gevogelte worden vermeden. In tegenstelling tot veganistisch eten, zijn zuivelproducten en eieren wel toegestaan. De termen vegan en plant-based overlappen, maar zijn niet altijd synoniem.
Veggie: Meer dan alleen geen vlees
De term “veggie” duikt steeds vaker op in gesprekken over eten, gezondheid en duurzaamheid. Maar wat betekent het nu precies om “veggie” te eten? Kort gezegd, is “veggie” een informele, meer toegankelijke aanduiding voor een vegetarische levensstijl. Het is een manier om je eetpatroon te omschrijven waarbij je actief afstand neemt van vlees, vis en gevogelte.
De kern van het “veggie” zijn is het vermijden van producten afkomstig van dode dieren. Denk hierbij aan de traditionele vleessoorten zoals rund, varken en kip, maar ook aan vis en schaaldieren zoals zalm, tonijn en garnalen. Iedereen die deze producten van zijn of haar bord schrapt, kan zich al snel “veggie” noemen.
Het verschil met veganistisch
Het is belangrijk om te benadrukken dat “veggie” niet hetzelfde is als veganistisch. Terwijl een vegetariër geen vlees, vis of gevogelte eet, staan zuivelproducten (zoals melk, kaas en yoghurt) en eieren vaak wel op het menu. Een veganist daarentegen, vermijdt álle dierlijke producten. Dit betekent dat naast vlees, vis en gevogelte, ook zuivel, eieren, honing en soms zelfs bepaalde soorten gelatine worden uitgesloten.
Veggie vs. Plant-based: een nuanceverschil
De term “plant-based” wordt steeds populairder en wordt soms verward met “veggie”. Hoewel beide benaderingen de nadruk leggen op plantaardige voeding, is er een subtiel verschil. “Plant-based” focust zich primair op voeding die afkomstig is van planten, met de intentie om zo min mogelijk bewerkte producten te consumeren en de nadruk te leggen op volwaardige plantaardige bronnen. “Veggie” daarentegen, is meer een definitie van wat je niet eet, namelijk vlees, vis en gevogelte.
Het kan dus zijn dat iemand “plant-based” eet, maar af en toe een klein beetje dierlijke producten consumeert, terwijl een “veggie” per definitie geen vlees, vis of gevogelte eet. Hoewel de termen vaak overlappen, zijn ze niet altijd synoniem.
Waarom kiezen voor veggie?
De redenen om “veggie” te eten zijn divers. Sommige mensen kiezen voor een vegetarische levensstijl om ethische redenen, omdat ze het niet eens zijn met de manier waarop dieren behandeld worden in de vee-industrie. Anderen doen het voor hun gezondheid, omdat een goed samengesteld vegetarisch dieet kan bijdragen aan een lager risico op bepaalde ziekten. Weer anderen kiezen voor “veggie” vanwege de impact op het milieu, aangezien de vleesproductie een significante bijdrage levert aan de uitstoot van broeikasgassen.
Wat de reden ook is, “veggie” is een steeds toegankelijker en populairder wordende manier om je eetpatroon aan te passen en bewuster om te gaan met je voeding. Het is een stap in de richting van een meer plantaardig dieet, zonder direct alle dierlijke producten te hoeven verbannen. Het is een flexibele en vaak gemakkelijke manier om een positieve impact te hebben op je eigen gezondheid, het welzijn van dieren en de planeet.
#Cibo Sano#Salute#VegetarianoCommentaar op antwoord:
Bedankt voor uw opmerkingen! Uw feedback is erg belangrijk om ons te helpen onze antwoorden in de toekomst te verbeteren.