Hoe werkt terugbetaling ziekenfonds?

6 weergave
Dien je factuur of getuigschrift in bij je ziekenfonds. De hoogte van de terugbetaling (tegemoetkoming) hangt af van je verzekeringspakket en de verleende zorg. Het resterende bedrag dat je zelf betaalt, is het remgeld. De vergoeding verschilt per zorgverlener en behandeling.
Opmerking 0 leuk

Hoe werkt terugbetaling ziekenfonds?

Wanneer je medische zorg ontvangt, zoals een doktersbezoek, medicatie of een ziekenhuisopname, kan het zijn dat je niet alle kosten zelf hoeft te betalen. Een deel van de kosten wordt namelijk vergoed door je ziekenfonds.

Hoe dien je een factuur in?

Om de terugbetaling te ontvangen, dien je de factuur of het getuigschrift van de geleverde zorg in bij je ziekenfonds. Dit kan meestal via de website of de app van je ziekenfonds.

Hoogte van de terugbetaling

De hoogte van de terugbetaling die je krijgt, hangt af van een aantal factoren:

  • Jouw verzekeringspakket: Elk ziekenfonds biedt verschillende verzekeringspakketten aan met verschillende dekkingen. De hoogte van de terugbetaling verschilt per pakket.
  • De verleende zorg: De kosten van zorg kunnen per zorgverlener en behandeling verschillen. De terugbetaling is hierop aangepast.

Remgeld

Naast de terugbetaling van je ziekenfonds, kan het zijn dat je een deel van de kosten zelf betaalt. Dit wordt het remgeld genoemd. Het remgeld is het verschil tussen de totale kosten van de zorg en de terugbetaling van je ziekenfonds.

Verschillen in vergoedingen

De hoogte van de terugbetaling en het remgeld kan verschillen per zorgverlener en behandeling. Het is daarom belangrijk om vooraf bij je ziekenfonds te informeren wat de vergoedingen zijn voor de specifieke zorg die je nodig hebt.