Hoeveel mensen in Nederland hebben geen zorgverzekering?

23 weergave
Het aantal Nederlanders met een betalingsachterstand bij hun zorgverzekering is sinds 2014 aanzienlijk gedaald, maar sinds 2021 weer licht toegenomen. In 2023 betroffen ruim 178.000 mensen deze situatie, terwijl in 2014 bijna 326.000 mensen in de problemen zaten. Iedereen in Nederland is verplicht verzekerd.
Opmerking 0 leuk

Zorgverzekering: Afname aantal Nederlanders met betalingsachterstand, maar lichte stijging sinds 2021

Het aantal Nederlanders dat achterloopt op de betaling van hun zorgverzekering is de afgelopen jaren flink gedaald, maar sinds 2021 is er weer een lichte stijging te zien. In 2023 kampten ruim 178.000 mensen met een betalingsachterstand, terwijl dat in 2014 nog bijna 326.000 mensen waren.

De verbetering is vooral te danken aan inspanningen van zorgverzekeraars en de overheid om de betaalbaarheid van de zorgverzekering te verbeteren. Zo is de basispremie sinds 2014 niet of nauwelijks gestegen en zijn er verschillende regelingen voor mensen met een laag inkomen.

Toch blijft het aantal mensen met een betalingsachterstand zorgwekkend. Iedereen in Nederland is verplicht verzekerd, dus ook mensen die hun premie niet kunnen betalen. Voor hen kan een betalingsachterstand leiden tot hoge incassokosten en zelfs een gerechtelijke procedure.

De lichte stijging sinds 2021 kan mogelijk worden verklaard door de economische gevolgen van de coronapandemie. Veel mensen hebben hun baan verloren of minder inkomsten gehad, wat het moeilijker heeft gemaakt om hun zorgverzekering te betalen.

Zorgverzekeraars en de overheid blijven werken aan oplossingen om het aantal mensen met een betalingsachterstand verder te verminderen. Hierbij wordt onder meer ingezet op het verbeteren van de informatievoorziening en het aanbieden van flexibele betalingsregelingen.