Hoe merk je dat je bloeddruk daalt?
Hypotensie, of te lage bloeddruk, uit zich vaak in duizeligheid, een licht gevoel in het hoofd, en zelfs flauwvallen. Deze symptomen ontstaan vooral bij het snel opstaan, een verschijnsel bekend als orthostatische hypotensie, en houden enkele minuten aan. Een daling van de bloeddruk kan dus merkbaar zijn door deze plotselinge verschijnselen.
Lage bloeddruk: Hoe herken je het?
Een te lage bloeddruk, ook wel hypotensie genoemd, is niet altijd reden tot zorg, maar kan wel degelijk vervelende klachten veroorzaken. In tegenstelling tot hoge bloeddruk, merk je een lage bloeddruk vaak wel direct door specifieke symptomen. Hoe herken je een daling van je bloeddruk?
Het meest kenmerkende signaal is een gevoel van duizeligheid of licht in het hoofd, soms gepaard gaand met wazig zien. Dit gevoel kan variëren van mild tot zeer intens, waarbij je het gevoel hebt dat je flauw gaat vallen. Inderdaad, flauwvallen zelf kan ook een gevolg zijn van een te lage bloeddruk.
Deze symptomen treden vaak op bij een plotselinge verandering in houding, bijvoorbeeld bij snel opstaan vanuit een zittende of liggende positie. Dit fenomeen staat bekend als orthostatische hypotensie. Het lichaam reageert dan niet snel genoeg om de bloeddruk aan te passen aan de nieuwe houding, waardoor de bloedtoevoer naar de hersenen tijdelijk afneemt. De duizeligheid en andere klachten houden meestal slechts enkele seconden tot minuten aan, waarna de bloeddruk zich normaliseert.
Naast duizeligheid en flauwvallen, kunnen ook andere symptomen wijzen op een lage bloeddruk, zoals:
- Misselijkheid
- Vermoeidheid
- Concentratieproblemen
- Bleekheid
- Koude, klamme huid
- Snelle, oppervlakkige ademhaling
Het is belangrijk om te benadrukken dat deze symptomen ook bij andere aandoeningen kunnen voorkomen. Als je regelmatig last hebt van deze klachten, is het raadzaam om contact op te nemen met je huisarts. Hij of zij kan de oorzaak achterhalen en indien nodig een passende behandeling adviseren. Zelf experimenteren met bijvoorbeeld meer zoutinname is af te raden zonder overleg met een arts, aangezien dit ongewenste bijwerkingen kan hebben. De huisarts kan bepalen of verdere onderzoeken, zoals een 24-uurs bloeddrukmeting, nodig zijn.
#Bloeddruk Check#Bloeddruk Daling#Lage BloeddrukCommentaar op antwoord:
Bedankt voor uw opmerkingen! Uw feedback is erg belangrijk om ons te helpen onze antwoorden in de toekomst te verbeteren.