Is het erg om bloed te kotsen?

1 weergave

Bloed braken, of hematemesis, wijst op een bloeding in het bovenste spijsverteringskanaal. De kleur varieert, afhankelijk van de hoeveelheid vertering, van helderrood tot donker, koffiedik-achtig. Omdat de oorzaak ernstig kan zijn, is het essentieel om onmiddellijk medische hulp te zoeken bij je huisarts. Zelfmedicatie is af te raden.

Opmerking 0 leuk

Bloed kotsen: een reden tot onmiddellijke zorg

Bloed kotsen, medisch bekend als hematemesis, is nooit iets om lichtvaardig op te nemen. Het wijst op een bloeding ergens in het bovenste deel van uw spijsverteringskanaal, dat wil zeggen de slokdarm, maag of twaalfvingerige darm. De ernst van de situatie hangt af van de oorzaak en de hoeveelheid bloedverlies, maar in alle gevallen is onmiddellijke medische hulp essentieel.

De kleur van het bloed kan variëren, wat een indicatie kan geven van de locatie en de snelheid van de bloeding. Helderrood bloed duidt vaak op een recente, snelle bloeding, terwijl donkerrood, bijna zwart bloed (dat soms wordt omschreven als ‘koffiedik-achtig’) suggereert dat het bloed langer in contact is geweest met maagzuur en gedeeltelijk verteerd is. Dit laatste wijst vaak op een langzamere, mogelijk chronische bloeding. Het kan ook voorkomen dat u bloedstolsels opmerkt in uw braaksel.

Mogelijke oorzaken van bloedbraken zijn divers en kunnen variëren van relatief onschuldig tot levensbedreigend. Enkele voorbeelden zijn:

  • Maagzweren: Deze zweertjes in de maagwand kunnen bloeden, vooral als ze diep zijn of gecompliceerd worden door infecties.
  • Slokdarmvarixen: Dit zijn verwijde aders in de slokdarm, vaak als gevolg van levercirrose. Ze kunnen gemakkelijk bloeden en leiden tot ernstig bloedverlies.
  • Mallory-Weiss-syndroom: Een scheur in de slokdarm, vaak veroorzaakt door hevig braken of hoesten.
  • Gastro-oesofageale refluxziekte (GERD): Hoewel GERD zelf geen bloedbraken veroorzaakt, kunnen de bijbehorende ontstekingen de slokdarm kwetsbaar maken voor bloedingen.
  • Kanker: Tumoren in de maag of slokdarm kunnen bloeden.
  • Gebruik van NSAID’s (niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen): Langdurig gebruik van pijnstillers zoals ibuprofen of naproxen kan de maagwand irriteren en bloedingen veroorzaken.

Wat te doen als u bloed kotst:

  • Neem onmiddellijk contact op met uw huisarts of bel 112. Wacht niet af, want de situatie kan snel verslechteren.
  • Probeer kalm te blijven. Paniek kan de situatie verergeren.
  • Noteer wanneer het bloedbraken begon, de hoeveelheid bloed en de kleur. Deze informatie is nuttig voor de artsen.
  • Vermijd eten en drinken. Dit kan de bloeding verergeren.

Zelfmedicatie is ten strengste af te raden. Het is cruciaal om een arts te raadplegen om de onderliggende oorzaak te diagnosticeren en de juiste behandeling te starten. De oorzaken van bloedbraken zijn uiteenlopend en enkel een arts kan de juiste diagnose stellen en een behandelplan opstellen. Vertraging kan ernstige gevolgen hebben. Aarzel dus niet en zoek direct medische hulp.