Waarom kan ik mijn warmte niet kwijt?

4 weergave

Bij extreem hoge temperaturen (boven 35 graden Celsius) is het voor ons lichaam moeilijker om warmte af te voeren. Dit komt omdat het temperatuurverschil tussen de huid (ongeveer 34 graden) en de omgeving dan gering is, wat de efficiëntie van de warmteafgifte vermindert.

Opmerking 0 leuk

Waarom raak ik mijn warmte niet kwijt?

Bij extreme hitte boven 35°C worstelt ons lichaam om overtollige warmte af te voeren. Normaal gesproken verliezen we warmte via onze huid, aangezien de temperatuur daarvan (ongeveer 34°C) hoger is dan die van onze omgeving. Dit temperatuurverschil creëert een drijvende kracht voor warmteoverdracht, waardoor warmte van het lichaam naar de omgeving stroomt door convectie, geleiding en straling.

Echter, bij extreme hitte is het temperatuurverschil tussen de huid en de omgeving minimaal. De omgeving is bijna net zo warm als ons lichaam, waardoor de drijvende kracht voor warmteoverdracht afneemt. Convectie, waarbij warmte wordt afgevoerd door luchtstroming, wordt minder effectief omdat er weinig temperatuurverschil is met de omgevingslucht. Geleiding, waarbij warmte wordt overgedragen door contact met koelere oppervlakken, is ook beperkt omdat de meeste oppervlakken in de buurt dezelfde temperatuur hebben.

Daarnaast vermindert extreme hitte het vermogen van het lichaam om via straling warmte af te voeren. Stralingswarmteverlies vindt plaats wanneer infraroodstraling wordt uitgezonden door de huid. Bij extreme hitte is de omgeving echter ook een sterke bron van infraroodstraling, waardoor het moeilijker wordt voor het lichaam om warmte via deze weg af te voeren.

Als gevolg van deze verminderde warmteoverdracht hoopt warmte zich op in het lichaam, wat kan leiden tot hittestuwing en andere hittegerelateerde aandoeningen. Daarom is het bij extreme hitte belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen, zoals het dragen van loszittende, lichte kleding, veel vocht drinken en activiteiten buitenshuis beperken.