Waarom voelen mijn tanden ruw aan?

13 weergave
Tandplak is een kleverige, kleurloze film die zich op je tanden vormt. Omdat het nauwelijks van je tanden te onderscheiden is, merk je het vaak pas als het met je tong een ruw gevoel op je tanden veroorzaakt.
Opmerking 0 leuk

Dat ruwe gevoel op je tanden: meer dan alleen tandplak

Een ruw gevoel op je tanden? Dat is niet alleen onaangenaam, het kan ook wijzen op verschillende onderliggende problemen. Hoewel tandplak vaak de boosdoener is, zijn er meer oorzaken voor dat onaangename, schurende gevoel. Laten we eens dieper ingaan op wat er achter dat ruwe oppervlak kan schuilgaan.

Tandplak: de meest voorkomende schuldige

Zoals je al aangaf, is tandplak een kleverige film van bacteriën, voedselresten en speeksel die zich voortdurend op je tanden vormt. Het is inderdaad lastig te zien met het blote oog, en pas als het een zekere dikte bereikt, merk je het vaak op door het ruwe, korrelige gevoel op je tanden. Dit komt doordat de bacteriën in de tandplak zuur produceren dat het glazuur van je tanden aantast, waardoor het oppervlak ruw en onregelmatig wordt. Regelmatig poetsen en flossen zijn essentieel om tandplak te verwijderen en dit ruwe gevoel te voorkomen.

Maar wat als het meer is dan alleen tandplak?

Een persistent ruw gevoel, ondanks goed poetsen en flossen, kan wijzen op andere problemen:

  • Beginnende tandvleesontsteking (gingivitis): Ontstoken tandvlees kan gezwollen en rood zijn, en kan een ruw gevoel op de tanden geven. Dit komt doordat de ontsteking het tandvlees wegschuift van de tanden, waardoor de tandhals bloot komt te liggen. Dit blootliggende dentine is poreuzer dan glazuur en voelt ruwer aan.

  • Tanderosie: Zuur voedsel en dranken, zoals frisdranken, vruchtensappen en zelfs koffie, kunnen het glazuur van je tanden aantasten. Dit leidt tot erosie, waardoor de tanden gevoelig en ruw aanvoelen. Ook maagzuur dat terugvloeit (zuurbranden) kan hieraan bijdragen.

  • Ontmineralisatie: Dit is een vroeg stadium van cariës (gaatjes). Door de aantasting van het glazuur door zuur ontstaat een ruw oppervlak dat vatbaar is voor verdere aantasting.

  • Bruxisme (tandenknarsen): Het onbewust knarsen of klemmen van je tanden, vaak tijdens de slaap, kan het glazuur afslijten en een ruw gevoel veroorzaken.

  • Slechte mondhygiëne: Onvoldoende poetsen en flossen, maar ook het gebruik van een verkeerde poetstechniek, kan leiden tot een ophoping van tandplak en tandsteen, wat het ruwe gevoel verergert.

Wat te doen?

Als je een persistent ruw gevoel op je tanden hebt, is het belangrijk om een afspraak te maken met je tandarts of mondhygiënist. Zij kunnen de oorzaak van het probleem vaststellen en een passende behandeling voorstellen. Dit kan variëren van een professionele reiniging tot een behandeling voor gingivitis, erosie of cariës. Preventief is het natuurlijk cruciaal om goed voor je gebit te zorgen door tweemaal daags te poetsen met fluoride tandpasta, regelmatig te flossen en gezonde voedingskeuzes te maken. Vermijd overmatig gebruik van zure voedingsmiddelen en dranken en overweeg een mondbeschermer als je vermoedt dat je bruxisme hebt.