Wat te doen als je holtes vol zitten?

15 weergave
Verlicht de symptomen met neusdruppels en paracetamol. De meeste bijholteontstekingen verdwijnen spontaan binnen een tot drie weken. Blijven de klachten aanhouden, raadpleeg dan je huisarts voor eventuele verwijzing naar een KNO-arts.
Opmerking 0 leuk

Holtes vol? Zo krijg je verlichting!

Ben je geplaagd door een verstopte neus, hoofdpijn en druk op je voorhoofd? Dan heb je waarschijnlijk last van een bijholteontsteking. Deze vervelende aandoening kan je flink in de weg zitten, maar gelukkig is het in de meeste gevallen een tijdelijk ongemak. In dit artikel geven we je tips om de symptomen te verlichten en wanneer het verstandig is om naar de huisarts te gaan.

Wat te doen bij een bijholteontsteking?

  • Neusdruppels: De neusdruppels, die je zonder recept bij de drogist kunt kopen, kunnen de verstopte neus verlichten en het ademen gemakkelijker maken.
  • Paracetamol: Paracetamol is een pijnstiller die de hoofdpijn en druk op je voorhoofd kan verminderen.
  • Drink voldoende water: Voldoende water drinken is belangrijk voor het verdunnen van het slijm in je neus.
  • Stomen: Stomen met een kom heet water en een theelepel eucalyptusolie kan helpen de verstopte neus te openen.
  • Rust: Zorg voor voldoende rust en slaap.

Wanneer naar de huisarts?

De meeste bijholteontstekingen verdwijnen spontaan binnen een tot drie weken. Blijven de klachten echter aanhouden of worden ze erger, dan is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts. Mogelijk heb je antibiotica nodig of is er een andere oorzaak voor je klachten.

KNO-arts:

De huisarts kan je doorverwijzen naar een KNO-arts (Keel-, Neus-, Oor-arts) wanneer de bijholteontsteking ernstiger is, er sprake is van chronische klachten of wanneer andere oorzaken worden vermoed.

Tips voor preventie:

  • Rook niet: Roken verhoogt de kans op bijholteontstekingen.
  • Vermijd stof en pollen: Stof en pollen kunnen bijholteontstekingen triggeren.
  • Was regelmatig je handen: Was regelmatig je handen om besmetting te voorkomen.

Conclusie:

Een bijholteontsteking is vaak een tijdelijke aandoening, maar kan vervelende symptomen veroorzaken. De meeste gevallen verdwijnen vanzelf. Met behulp van neusdruppels, paracetamol en voldoende rust kan je de klachten verlichten. Bij aanhoudende klachten is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts.