Wat zijn de gevaarlijkste kankersoorten?

3 weergave

Longkanker, dikkedarmkanker, hematologische kanker, prostaatkanker en alvleesklierkanker behoorden in 2023 tot de meest dodelijke kankersoorten in Nederland, met respectievelijk 9911, 4459, 3615, 3224 en 3151 overlijdens. Deze cijfers onderstrepen de urgentie van vroegtijdige opsporing en behandeling.

Opmerking 0 leuk

De Meest Gevaarlijke Kankersoorten in Nederland

Kanker is een ernstige ziekte die wereldwijd miljoenen levens eist. In Nederland behoren longkanker, dikkedarmkanker, hematologische kanker, prostaatkanker en alvleesklierkanker tot de meest dodelijke kankersoorten.

Longkanker
Longkanker is de meest voorkomende oorzaak van kankergerelateerde sterfgevallen in Nederland, met 9.911 overlijdens in 2023. De meeste gevallen van longkanker worden veroorzaakt door roken, maar ook blootstelling aan asbest en andere kankerverwekkende stoffen kan een rol spelen.

Dikkedarmkanker
Dikkedarmkanker is de tweede meest voorkomende oorzaak van kankergerelateerde sterfgevallen in Nederland, met 4.459 overlijdens in 2023. Dikkedarmkanker ontstaat in de dikke darm of het rectum. Risicofactoren zijn onder meer leeftijd, een familiegeschiedenis van dikkedarmkanker en een ongezond voedingspatroon.

Hematologische kanker
Hematologische kanker is een verzamelnaam voor kankers die zich ontwikkelen in het bloed, het beenmerg of het lymfestelsel. In Nederland is hematologische kanker de derde meest voorkomende oorzaak van kankergerelateerde sterfgevallen, met 3.615 overlijdens in 2023. De meest voorkomende typen hematologische kanker zijn leukemie, lymfoom en myeloom.

Prostaatkanker
Prostaatkanker is de meest voorkomende kanker bij mannen in Nederland, met 3.224 overlijdens in 2023. Prostaatkanker ontstaat in de prostaat, een klier in het mannelijk voortplantingssysteem. Risicofactoren zijn onder meer leeftijd, een familiegeschiedenis van prostaatkanker en een ongezond voedingspatroon.

Alvleesklierkanker
Alvleesklierkanker is een agressieve vorm van kanker die zich ontwikkelt in de alvleesklier, een orgaan dat hormonen en spijsverteringsenzymen produceert. In Nederland is alvleesklierkanker de vijfde meest voorkomende oorzaak van kankergerelateerde sterfgevallen, met 3.151 overlijdens in 2023. De meeste gevallen van alvleesklierkanker worden pas in een laat stadium ontdekt, wat de behandeling bemoeilijkt.

Vroegtijdige Opsporing en Behandeling
De cijfers over kankersterfte onderstrepen het belang van vroege opsporing en behandeling. Door regelmatig screeningsonderzoeken te ondergaan, kunnen bepaalde kankersoorten in een vroeg stadium worden opgespoord, wat de kans op een succesvolle behandeling vergroot.

Mensen die risico lopen op bepaalde kankersoorten, zoals rokers voor longkanker en mensen met een familiegeschiedenis van dikkedarmkanker voor dikkedarmkanker, moeten hun arts raadplegen over screeningopties.

Door vroegtijdige opsporing en behandeling te promoten, kunnen we het aantal kankergerelateerde sterfgevallen in Nederland verminderen en het leven van miljoenen mensen redden.