Heeft een kind altijd recht op erfenis?

0 weergave

Een onterfd kind is in principe uitgesloten van de erfenis. Het heeft echter wél recht op de legitieme portie, een minimaal wettelijk vastgesteld deel. Alleen bij zwaarwegende redenen kan een kind volledig onterfd worden.

Opmerking 0 leuk

Heeft een kind altijd recht op erfenis?

In Nederland heeft een kind in principe recht op een deel van de erfenis van zijn of haar ouders. Dit recht is vastgelegd in de wet en wordt de legitieme portie genoemd. De legitieme portie is een minimumdeel van de erfenis waar een kind altijd recht op heeft, ongeacht de wensen van de ouders.

Onterving

Ouders kunnen hun kind onterven, wat betekent dat het kind geen recht meer heeft op de erfenis. Dit kan alleen onder zwaarwegende omstandigheden, zoals:

  • Als het kind de erflater (de overledene) heeft mishandeld of bedreigd
  • Als het kind de erflater heeft verlaten of verwaarloosd
  • Als het kind een misdrijf heeft begaan tegen de erflater

Legitieme portie

Ook al is een kind onterfd, dan heeft het nog steeds recht op de legitieme portie. De legitieme portie is een wettelijk vastgesteld minimumdeel van de erfenis, waaraan het kind altijd recht heeft. De legitieme portie is afhankelijk van het aantal erfgenamen en bedraagt:

  • 1/2 van de erfenis als er één kind is
  • 2/3 van de erfenis als er twee kinderen zijn
  • 3/4 van de erfenis als er drie of meer kinderen zijn

Opvordering legitieme portie

Een kind dat onterfd is, kan binnen vijf jaar na het overlijden van de erflater zijn legitieme portie opvorderen bij de executeur of de erfgenamen.

Conclusie

Ondanks dat ouders hun kind kunnen onterven, heeft een kind altijd recht op de legitieme portie. Dit is een wettelijk vastgesteld minimumdeel van de erfenis, dat alleen onder zwaarwegende omstandigheden kan worden ontnomen.