Wat te doen tegen neus peuteren?

7 weergave

Regelmatig spoelen met zoutoplossing en het gebruik van een hydraterende neuszalf kunnen helpen de drang tot neuspeuteren te verminderen door een droge, geïrriteerde neus te voorkomen en korstvorming tegen te gaan. Vermijd echter in alle gevallen het peuteren in de neus.

Opmerking 0 leuk

Het neuspeuteren: een lastig gedrag bij kinderen (en soms volwassenen)

Het is een herkenbaar beeld: een kind dat aan zijn neus zit te friemelen. Enkele minuten later, met een klein stukje slijm of een korstje in de hand, stopt het spelletje. Hoewel het onschuldig lijkt, kan herhaaldelijk neuspeuteren leiden tot problemen. Gelukkig zijn er manieren om de drang te verminderen.

Waarom peuteren we aan onze neus?

De meest voorkomende oorzaak is een droge of geïrriteerde neus. De neus produceert slijm om de lucht te bevochtigen en te reinigen. Als de lucht droog is, of als er irriterende stoffen aanwezig zijn, kan de neus meer slijm produceren, dat dan kan uitdrogen en korstjes vormt. Deze korstjes zijn dan een aantrekkelijke plek om aan te trekken. Soms is het gedrag zelfs een manier om aandacht te trekken.

Wat kan je doen om het neuspeuteren te verminderen?

Het belangrijkste is: vermijd het peuteren! Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, maar belonen of aandacht geven aan het gedrag is juist averechts. Focus in plaats daarvan op het voorkomen van de oorzaak:

  • Regelmatig neuswassen met zoutoplossing: Een zoutoplossing spoelt slijm, korstjes en irriterende stoffen weg. Dit houdt de neus schoon en vochtig, waardoor de drang om te peuteren minder wordt. Gebruik een speciale neusspuit of een plantenspuitje met zoutoplossing. Het is belangrijk om de instructies op de verpakking te volgen.
  • Hydraterende neuszalf: Een hydraterende neuszalf kan een droge en geïrriteerde neus kalmeren. Zoek naar zalven die specifiek voor de neus zijn bestemd en vraag advies aan een arts of apotheker over de geschikte zalf voor jouw kind.
  • Behandel eventuele infecties: Indien de neuspeuteren gepaard gaat met neusverkoudheid, snotteren, of andere infecties, zorg dan dat je de onderliggende oorzaak behandelt. Neem contact op met een arts als je twijfels hebt.
  • Vermijd irritatie: Vermijd blootstelling aan stoffen die de neus kunnen irriteren zoals rook, stof, of parfum. Vergeet ook niet dat droge lucht vaak een factor is. Gebruik een luchtbevochtiger.
  • Aandacht en afleiding: Kinderen peuteren soms aan hun neus uit gewoonte of omdat ze zich vervelen. Bied ze alternatieve manieren om hun aandacht te richten, zoals een interessant spel of een rustige activiteit.

Belangrijke opmerking: Als het neuspeuteren erg vaak voorkomt, zeer ernstig of gepaard gaat met andere symptomen (bloedneus, koorts, pijn), neem dan contact op met een arts. Er kan een medische oorzaak aan ten grondslag liggen.

Door een combinatie van technieken, zoals het regelmatig gebruiken van zoutoplossing, het toepassen van een hydraterende neuszalf en het voorkomen van irritatie, kan je de drang om aan de neus te peuteren bij kinderen (en volwassenen) aanzienlijk verminderen. Enkele aanpassingen in gedrag en routine, en niet te vergeten geduldig zijn, zijn hierbij cruciaal.