Hoe haal ik mijn lesbevoegdheid?

13 weergave
Een lerarenopleiding aan een hogeschool leidt tot een onderwijsbevoegdheid. Alternatief is lesgeven in het praktijkonderwijs met een Pabo-getuigschrift. De specifieke vereisten hangen af van het type onderwijs en de beoogde functie. Raadpleeg de betreffende onderwijsinstelling of het ministerie van OCW voor de meest actuele informatie.
Opmerking 0 leuk

Hoe behaal je een lesbevoegdheid in Nederland?

Om als leraar in Nederland te mogen werken, heb je een lesbevoegdheid nodig. Er zijn verschillende manieren om deze te behalen, afhankelijk van het type onderwijs waar je wilt lesgeven en je huidige kwalificaties.

Lesbevoegdheid via de lerarenopleiding

De meest gebruikelijke manier om een lesbevoegdheid te behalen is via een lerarenopleiding aan een hogeschool. Deze opleidingen duren in de regel vier jaar en leiden op tot een bachelorgraad in het onderwijs. De meeste lerarenopleidingen bieden zowel een eerstegraads als een tweedegraads bevoegdheid.

Een eerstegraads bevoegdheid geeft je het recht om les te geven in het voortgezet onderwijs (vwo, havo, mbo). Een tweedegraads bevoegdheid geeft je het recht om les te geven in het voortgezet onderwijs (mavo, mbo) en in het basisonderwijs.

De specifieke vereisten voor toelating tot een lerarenopleiding kunnen variëren per hogeschool. Over het algemeen heb je een vwo-diploma of een mbo-diploma niveau 4 nodig. Voor sommige opleidingen is ook een toelatingsexamen vereist.

Lesbevoegdheid via de Pabo

Een andere manier om een lesbevoegdheid te behalen is via de Pabo (Pedagogische Academie voor het BasisOnderwijs). De Pabo-opleiding leidt op tot een getuigschrift waarmee je bevoegd bent om les te geven in het basisonderwijs. De opleiding duurt in de regel vier jaar en omvat zowel theoretische als praktische onderdelen.

De toelatingseisen voor de Pabo zijn vergelijkbaar met die van de lerarenopleiding. Je hebt in de regel een vwo-diploma of een mbo-diploma niveau 4 nodig.

Andere manieren om een lesbevoegdheid te behalen

In sommige gevallen is het mogelijk om een lesbevoegdheid te behalen via een andere weg, bijvoorbeeld via een zij-instroomtraject. Dit is een traject dat speciaal is bedoeld voor mensen die al werkervaring hebben in het onderwijs, maar nog geen lesbevoegdheid hebben.

De specifieke vereisten voor het zij-instroomtraject kunnen variëren per onderwijsinstelling. Het is raadzaam om contact op te nemen met de onderwijsinstelling waar je het traject wilt volgen voor meer informatie.

Actuele informatie

De specifieke vereisten voor het behalen van een lesbevoegdheid kunnen wijzigen. Het is daarom raadzaam om altijd de meest actuele informatie op te vragen bij de onderwijsinstelling waar je de opleiding wilt volgen of bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW).