Waarom slapen jongeren later?

6 weergave

De biologische klok van pubers verschuift, waardoor ze zich later op de avond slaperig voelen. Hierdoor gaan ze later naar bed, terwijl ze juist nog steeds ongeveer negen uur slaap per nacht nodig hebben voor een optimale ontwikkeling en prestatie. Dit maakt het extra lastig om s ochtends vroeg op te staan voor school.

Opmerking 0 leuk

Waarom slapen jongeren later?

Tijdens de puberteit ondergaan adolescenten een reeks fysieke, emotionele en hormonale veranderingen. Een van de meest opvallende veranderingen is een verschuiving in hun biologische klok, ook wel bekend als het circadiane ritme.

Het circadiane ritme is een 24-uurs cyclus die ons lichaam voorbereidt op slaap en waakzaamheid. Bij de meeste mensen is dit ritme ingesteld om vroeg in de ochtend wakker te worden en laat in de avond slaperig te worden.

Bij tieners verschuift dit ritme echter, waardoor ze zich later op de avond slaperig voelen. Dit komt door een vertraging in de productie van melatonine, een hormoon dat ons lichaam helpt slapen. De aanmaak van melatonine begint normaal gesproken rond 9 uur ‘s avonds, maar bij tieners begint dit pas rond 11 uur ‘s avonds of later.

Deze verschuiving in het circadiane ritme betekent dat tieners later naar bed gaan, ook al hebben ze nog steeds ongeveer negen uur slaap per nacht nodig voor een optimale ontwikkeling en prestatie. Dit kan leiden tot een aantal problemen:

  • Slaperigheid overdag: Tieners die te laat naar bed gaan, voelen zich overdag vaak slaperig en lusteloos. Dit kan moeilijkheden veroorzaken op school, bij sport of andere activiteiten.
  • Moeite met wakker worden: Het kan voor tieners moeilijk zijn om ‘s ochtends vroeg wakker te worden, vooral als ze laat naar bed zijn gegaan. Dit kan leiden tot slechte schoolprestaties, humeurwisselingen en andere problemen.
  • Stemmingswisselingen: De slaaptekort die wordt veroorzaakt door het verschuiven van het circadiane ritme kan ook leiden tot stemmingswisselingen, zoals prikkelbaarheid, angst en depressie.

Ouders en opvoeders kunnen tieners helpen omgaan met deze uitdagingen door:

  • Het creëren van een vaste slaaproutine: Een regelmatige slaap-waakcyclus kan helpen om het circadiane ritme te reguleren. Stimuleer tieners om elke dag rond dezelfde tijd naar bed te gaan en wakker te worden, zelfs in het weekend.
  • Het vermijden van cafeïne en nicotine voor het slapengaan: Cafeïne en nicotine kunnen de slaap verstoren. Moedig tieners aan om deze stoffen te vermijden in de uren voorafgaand aan het slapengaan.
  • Zorgen voor een donkere, rustige en koele slaapkamer: Een donkere, rustige en koele slaapkamer kan helpen om een ​​goede nachtrust te bevorderen. Zorg ervoor dat de slaapkamer van je tiener vrij is van afleidingen, zoals televisie, computers en mobiele telefoons.
  • Overleg met een arts: Als je tiener ernstige slaapproblemen heeft, overleg dan met een arts. Er kunnen onderliggende medische problemen zijn die de slaap verstoren.