Wat te doen als je niet toegelaten wordt tot Wsnp?

1 weergave

Als je Wsnp-aanvraag wordt afgewezen, is het belangrijk snel te handelen. Je hebt namelijk de mogelijkheid om binnen acht dagen in hoger beroep te gaan tegen deze beslissing. Een advocaat kan je hierbij helpen, door de afwijzing te analyseren en een sterke argumentatie voor het hoger beroep op te stellen.

Opmerking 0 leuk

Afgewezen voor de Wsnp: Wat nu? Snel handelen en vechten voor je recht!

Het is een zware klap: je hebt een Wsnp-traject aangevraagd, in de hoop op een schuldenvrije toekomst, en je aanvraag is afgewezen. De Wsnp, de Wet schuldsanering natuurlijke personen, biedt mensen met problematische schulden een uitweg, maar de toegang is niet vanzelfsprekend. Een afwijzing kan voelen als een doodlopende weg, maar dat is het absoluut niet. Er zijn stappen die je kunt ondernemen om alsnog een Wsnp-traject te realiseren.

De eerste en misschien wel belangrijkste reactie op een afwijzing: kom direct in actie! Je hebt namelijk maar acht dagen de tijd om in hoger beroep te gaan tegen de beslissing. Deze termijn is cruciaal en mag absoluut niet overschreden worden. Acht dagen lijken misschien lang, maar ze vliegen voorbij als je niet meteen in actie komt.

Waarom is die acht dagen termijn zo belangrijk? Omdat na die periode de afwijzing definitief wordt. Je verliest dan de mogelijkheid om in deze procedure alsnog toegelaten te worden tot de Wsnp. De rechtbank gaat ervan uit dat je akkoord gaat met de afwijzing als je niet binnen deze termijn reageert.

Wat moet je doen binnen die acht dagen?

  1. Lees de afwijzing aandachtig door: Begrijp waarom je aanvraag is afgewezen. Wat zijn de argumenten van de rechtbank? Waren er bijvoorbeeld onvolledige gegevens, of vond de rechtbank dat je niet voldoende je best hebt gedaan om je schulden te verminderen?

  2. Zoek juridische hulp: Het is cruciaal om een advocaat te raadplegen, gespecialiseerd in schuldsanering. Een advocaat kan de afwijzing grondig analyseren en beoordelen of er gronden zijn voor een succesvol hoger beroep.

  3. Overweeg de kosten van een advocaat: Mogelijk kom je in aanmerking voor gefinancierde rechtsbijstand (pro deo advocaat). Je advocaat kan je hierover informeren en helpen met de aanvraag.

  4. Verzamel bewijsstukken: Verzamel alle bewijsstukken die de argumenten van de rechtbank ontkrachten of aantonen dat je wel degelijk aan de voorwaarden voor de Wsnp voldoet. Denk aan bewijzen van sollicitaties, budgetoverzichten, en documenten die aantonen dat je actief hebt geprobeerd je schulden te regelen.

Waarom een advocaat inschakelen?

Een advocaat kan je helpen bij het opstellen van een krachtig en overtuigend hoger beroep. De advocaat heeft de juridische kennis en ervaring om de zwakke punten in de afwijzing te identificeren en een sterke argumentatie te ontwikkelen. Bovendien kent een advocaat de procedures en weet hij/zij welke bewijsstukken relevant zijn. Zelf een hoger beroep indienen is lastig en de kans op succes is aanzienlijk kleiner zonder juridische bijstand.

Wat gebeurt er na het indienen van het hoger beroep?

Na het indienen van het hoger beroep bij het gerechtshof, zal het gerechtshof de zaak opnieuw beoordelen. Je krijgt mogelijk de kans om je standpunt mondeling toe te lichten. Het gerechtshof neemt vervolgens een beslissing. Als het gerechtshof je in het gelijk stelt, word je alsnog toegelaten tot de Wsnp.

En als het hoger beroep ook wordt afgewezen?

Zelfs dan is het niet per se einde verhaal. Je kunt in bepaalde gevallen wachten en later opnieuw een Wsnp-traject aanvragen. Het is belangrijk om te leren van de eerdere afwijzing en te zorgen dat je de redenen voor de afwijzing hebt aangepakt.

Conclusie:

Een afwijzing van je Wsnp-aanvraag is vervelend, maar geen reden tot wanhoop. Snel handelen en het inschakelen van juridische hulp zijn essentieel om te vechten voor je recht op een schuldenvrije toekomst. Zorg ervoor dat je de acht dagen termijn respecteert en laat een advocaat je helpen bij het indienen van een sterk hoger beroep. Succes!