Hoe lang duurt de wachtlijst voor een sociale woning?

4 weergave

De gemiddelde wachttijd voor een sociale woning is gestegen naar 4,1 jaar, een lichte toename ten opzichte van de 3,9 jaar eerder. Volgens minister Diependaele is deze stijging deels te verklaren door fusies van woningcorporaties. Hierdoor zijn dubbele inschrijvingen samengevoegd, waarbij alleen de oudste datum behouden bleef, wat de gemiddelde wachttijd optisch verlengt.

Opmerking 0 leuk

Hoe lang moet je wachten op een sociale woning?

De afgelopen jaren is de wachttijd voor een sociale woning in Nederland flink toegenomen. In 2023 staat de teller gemiddeld op 4,1 jaar. Dit is een lichte stijging ten opzichte van 2022, toen de wachttijd nog gemiddeld 3,9 jaar bedroeg.

Fusie woningcorporaties

Volgens minister van Wonen Hugo de Jonge is deze stijging deels te verklaren door de fusies van woningcorporaties die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden. Hierdoor zijn dubbele inschrijvingen samengevoegd, waarbij alleen de oudste datum behouden bleef. Dit heeft de gemiddelde wachttijd optisch verlengd.

Regionale verschillen

De wachttijden voor een sociale woning verschillen sterk per regio. In de grote steden, zoals Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, is de wachttijd het langst. In sommige gevallen kan deze zelfs oplopen tot meer dan 10 jaar. Buiten de grote steden is de wachttijd doorgaans korter, maar ook daar zijn er grote verschillen.

Huishoudsamenstelling

Naast de regio speelt ook de huishoudsamenstelling een rol bij de wachttijd. Voor eenpersoonshuishoudens is de wachttijd gemiddeld het langst, terwijl gezinnen met kinderen sneller aan de beurt zijn.

Oplossing

Om de wachttijden voor sociale woningen te verkorten, zijn er verschillende maatregelen nodig. Zo moet er meer worden geïnvesteerd in de bouw van sociale huurwoningen. Daarnaast moeten er meer mogelijkheden komen voor mensen om zelf een huis te kopen, bijvoorbeeld door middel van startersleningen of huur-met-koopregelingen.