Kan een kind het huurhuis van zijn ouders overnemen?

1 weergave

Een kind kan in principe het huurhuis van de ouders niet zomaar overnemen. Zonder vermelding op het huurcontract als medehuurder, heeft het kind geen recht op huurbescherming. Bij overlijden van de ouders geldt hetzelfde: zonder contractuele basis kan het kind niet automatisch in de woning blijven en zal het de woning moeten verlaten.

Opmerking 0 leuk

Het huurhuis van je ouders erven: een misverstand

Veel mensen denken dat kinderen automatisch het huurhuis van hun ouders kunnen overnemen na hun overlijden. Helaas is dit een hardnekkig misverstand. Een kind kan niet zomaar in het huurhuis van de ouders blijven wonen, tenzij ze officieel medehuurder zijn. Zonder vermelding op het huurcontract heeft het kind geen enkel recht op huurbescherming en kan de verhuurder hen vragen de woning te verlaten.

Dit geldt zowel bij leven als na overlijden van de ouders. Staat het kind niet op het huurcontract, dan heeft het geen contractuele basis om in de woning te blijven. De verhuurder is in dat geval niet verplicht om het huurcontract voort te zetten met het kind.

Medehuurderschap: de sleutel tot overname

De enige manier waarop een kind wél recht heeft op de woning na het overlijden van de ouders, is door medehuurder te zijn. Als beide ouders huurder zijn en één ouder overlijdt, gaat het huurcontract automatisch over op de langstlevende ouder. Is het kind medehuurder, dan gaat het contract na overlijden van beide ouders over op het kind.

Het is dus van cruciaal belang om tijdig medehuurderschap aan te vragen bij de verhuurder. De verhuurder is niet verplicht om dit te accepteren, maar in de praktijk wordt een dergelijk verzoek vaak wel gehonoreerd, zeker als het kind al langere tijd in de woning woont.

Wat te doen bij overlijden zonder medehuurderschap?

Overlijden de ouders en staat het kind niet op het huurcontract, dan is het verstandig om direct contact op te nemen met de verhuurder. In sommige gevallen kan er in goed overleg een nieuw huurcontract worden afgesloten. De verhuurder is hiertoe echter niet verplicht. Factoren die meespelen zijn onder andere de financiële situatie van het kind, de staat van de woning en de vraag of er andere geïnteresseerden zijn.

Kortom: neem geen onnodige risico’s en regel medehuurderschap tijdig. Dit voorkomt onnodige stress en onzekerheid in een toch al emotionele periode. Een goed gesprek met de verhuurder en eventueel juridisch advies kunnen hierbij helpen.