Wat is de officiële verhuisdatum?

4 weergave

De gemeente hanteert de door u opgegeven verhuisdatum op de aangifte. Wordt de verhuizing later dan vijf dagen na de feitelijke verhuizing gemeld, dan geldt de aangiftedatum als officiële verhuisdatum. Een tijdige aangifte is dus cruciaal voor de correcte registratie.

Opmerking 0 leuk

De officiële verhuisdatum: Wanneer staat u ingeschreven op uw nieuwe adres?

Verhuizen is een drukke periode, met veel zaken die geregeld moeten worden. Tussen alle dozen en administratieve rompslomp kan het gebeuren dat de aangifte van uw verhuizing bij de gemeente over het hoofd wordt gezien. Toch is het belangrijk om hier snel achteraan te gaan, want de datum van deze aangifte bepaalt uw officiële verhuisdatum en daarmee ook de ingangsdatum van diverse rechten en plichten.

De gemeente hanteert, in principe, de verhuisdatum die ú zelf opgeeft in uw aangifte. Dit is de datum waarop u daadwerkelijk uw intrek neemt in uw nieuwe woning. Zorg er dus voor dat deze datum klopt!

Let wel op: er is een belangrijke uitzondering op deze regel. Als u uw verhuizing later dan vijf dagen na de feitelijke verhuisdatum aan de gemeente doorgeeft, geldt de aangiftedatum als officiële verhuisdatum. Dit kan gevolgen hebben voor bijvoorbeeld uw uitkering, zorgtoeslag, of de inschrijving van uw kinderen op school.

Stel, u verhuist op 1 maart, maar geeft dit pas op 10 maart door aan de gemeente. Dan wordt 10 maart geregistreerd als uw officiële verhuisdatum. Had u de verhuizing op 5 maart aangegeven, dan was 1 maart uw officiële verhuisdatum geweest.

Een tijdige aangifte is dus cruciaal voor een correcte registratie van uw verhuizing. Wacht niet te lang en voorkom onnodige complicaties. Meld uw verhuizing binnen vijf dagen na uw daadwerkelijke verhuizing bij de gemeente via de officiële kanalen. Zo bent u verzekerd van de juiste registratie en voorkomt u mogelijke problemen.