Hoeveel weken mag je in het buitenland werken?

15 weergave
Werkgevers dienen de 183-dagenregel te respecteren bij het uitzenden van personeel naar het buitenland. Overeenkomsten die deze regel overtreden, kunnen gevolgen hebben voor de belastingaangifte van zowel werknemer als werkgever.
Opmerking 0 leuk

Hoelang mag je in het buitenland werken als Nederlander?

Nederlandse werkgevers dienen rekening te houden met de 183-dagenregel wanneer zij personeel naar het buitenland uitzenden. Deze regel bepaalt dat een persoon niet langer dan 183 dagen per kalenderjaar in een ander land werkzaam mag zijn zonder daar onderworpen te worden aan de belastingregels van dat land.

Gevolgen van het overtreden van de 183-dagenregel

Indien een werknemer de 183-dagenregel overschrijdt, kan dit gevolgen hebben voor zowel de belastingaangifte van de werknemer als van de werkgever.

  • Werknemer: De werknemer kan belasting verschuldigd zijn over zijn of haar inkomen in het buitenland, ook al is dit reeds in Nederland belast. Daarnaast kan de werknemer onderworpen worden aan andere sociale premies en verzekeringen in het buitenland.
  • Werkgever: De werkgever kan boetes en naheffingen opgelegd krijgen door de Nederlandse Belastingdienst en het sociale verzekeringsfonds. Ook kan de werkgever aansprakelijk worden gesteld voor het betalen van buitenlandse belastingen en premies.

Uitzonderingen op de 183-dagenregel

Er zijn enkele uitzonderingen op de 183-dagenregel, namelijk:

  • Werknemers die gedetacheerd worden in het kader van een internationale overeenkomst, zoals een detacheringsovereenkomst of een belastingverdrag.
  • Werknemers die in het buitenland wonen en werken voor een Nederlandse werkgever, maar niet meer dan 25% van hun werktijd in Nederland doorbrengen.
  • Werknemers die in het buitenland werken voor een dochteronderneming van hun Nederlandse werkgever, mits zij onderworpen zijn aan de belastingregels van dat land.

Voorkomen van problemen

Om problemen met de 183-dagenregel te voorkomen, dienen werkgevers de volgende maatregelen te nemen:

  • Controleer vooraf of de uitzending valt onder een van de uitzonderingen.
  • Maak duidelijke afspraken met de werknemer over de duur en de locatie van de uitzending.
  • Houd bij hoe lang de werknemer in het buitenland werkt en rapporteer dit tijdig aan de Nederlandse Belastingdienst en het sociale verzekeringsfonds.
  • Zorg ervoor dat de werknemer zich op de hoogte stelt van de belastingregels in het buitenland en dat hij of zij voldoet aan de eventuele verplichtingen.

Door deze maatregelen te nemen, kunnen werkgevers en werknemers voorkomen dat zij te maken krijgen met onaangename verrassingen op het gebied van belastingen en sociale premies.