Is een werkvergunning hetzelfde als een verblijfsvergunning?

6 weergave

De GVVA, oftewel Gecombineerde Vergunning voor Verblijf en Arbeid, is een type verblijfsvergunning. Het is een alles-in-één document waarmee een buitenlandse werknemer in Nederland mag wonen én werken. De GVVA maakt een aparte tewerkstellingsvergunning overbodig, omdat deze toestemming tot werken al inbegrepen is. Aanvragen verlopen via de IND.

Opmerking 0 leuk

Werkvergunning vs. Verblijfsvergunning: Wat is het verschil?

De vraag of een werkvergunning hetzelfde is als een verblijfsvergunning is begrijpelijk, aangezien beide te maken hebben met het legaal verblijven en werken in Nederland. Het korte antwoord is: nee, niet altijd. De relatie tussen beide is echter wel nauw verweven.

Voorheen was het systeem complexer. Een buitenlander die in Nederland wilde werken, had zowel een verblijfsvergunning als een aparte tewerkstellingsvergunning nodig. De verblijfsvergunning regelde het recht om in Nederland te verblijven, terwijl de tewerkstellingsvergunning specifiek de toestemming tot werken gaf.

Dit is vereenvoudigd met de introductie van de Gecombineerde Vergunning voor Verblijf en Arbeid (GVVA). De GVVA is inderdaad een type verblijfsvergunning, maar met een cruciaal verschil: ze combineert de verblijfsrecht en het recht om te werken in één enkel document. Wie een GVVA heeft, heeft dus zowel toestemming om in Nederland te wonen als te werken. Een aparte tewerkstellingsvergunning is dan niet meer nodig.

Maar let op: Niet alle verblijfsvergunningen omvatten het recht om te werken. Er bestaan verschillende soorten verblijfsvergunningen, elk met hun eigen voorwaarden en rechten. Een verblijfsvergunning voor gezinshereniging bijvoorbeeld, staat iemand toe om in Nederland te verblijven bij gezinsleden, maar geeft niet automatisch het recht om te werken. Om in dat geval te kunnen werken, is een aanvullende tewerkstellingsvergunning (of integratie in de GVVA-procedure) vaak wel noodzakelijk.

Kortom:

  • GVVA: Een verblijfsvergunning die ook het recht op werken omvat. Een aparte werkvergunning is hierbij niet nodig.
  • Verblijfsvergunning (andere types): Geven het recht om in Nederland te verblijven, maar niet automatisch het recht om te werken. Een aanvullende werkvergunning kan dan wel nodig zijn.
  • Tewerkstellingsvergunning: Wordt steeds minder vaak apart afgegeven, nu de GVVA de norm is geworden. Deze verleende enkel het recht om te werken in Nederland, niet het verblijfsrecht.

Het is dus essentieel om te begrijpen welke specifieke verblijfsvergunning iemand heeft, om te weten of deze ook het recht op arbeid omvat. De juiste informatie verkrijgen bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) is hierbij van cruciaal belang. De IND is de instantie die verantwoordelijk is voor het afgeven van alle verblijfsvergunningen, inclusief de GVVA.