Kan een litteken verwijderd worden?

1 weergave

Littekens, ontstaan door huidbeschadiging na een operatie of trauma, kunnen soms ongemak veroorzaken. Indien dit het geval is, kan een chirurgische ingreep overwogen worden. Hierbij wordt een deel van het storende littekenweefsel verwijderd door een plastisch chirurg of een MKA-chirurg. Zij kunnen beoordelen of een operatie de klachten kan verminderen en de functie of het uiterlijk kan verbeteren.

Opmerking 0 leuk

Kan een litteken verwijderd worden?

Littekens zijn een normaal onderdeel van het genezingsproces van een beschadigde huid. Ze kunnen ontstaan na operaties, trauma’s of andere verwondingen. Hoewel littekens over het algemeen onschuldig zijn, kunnen ze soms ongemak veroorzaken of het uiterlijk nadelig beïnvloeden.

In sommige gevallen kan een chirurgische ingreep uitkomst bieden. Hierbij wordt een deel van het storende littekenweefsel verwijderd. Deze ingreep wordt meestal uitgevoerd door een plastisch chirurg of een MKA-chirurg (maxillofaciale chirurgie).

Indicaties voor littekenverwijdering

Chirurgische littekenverwijdering kan worden overwogen in de volgende situaties:

  • Hypertropische littekens: Deze littekens zijn verheven, rood en kunnen pijnlijk zijn. Ze ontstaan wanneer het lichaam te veel collageen aanmaakt tijdens het genezingsproces.
  • Keloïden: Dit zijn abnormaal dikke en agressief groeiende littekens die zich buiten de oorspronkelijke wondranden uitbreiden.
  • Contracturen: Littekens die de beweging of functie van een lichaamsdeel beperken.
  • Cosmetische redenen: Littekens die storend zijn voor het uiterlijk, bijvoorbeeld in het gezicht of op andere zichtbare delen van het lichaam.

Procedure

De exacte procedure voor littekenverwijdering hangt af van het type en de locatie van het litteken. Over het algemeen wordt de ingreep uitgevoerd onder plaatselijke verdoving.

  • Excisie: Hierbij wordt het littekenweefsel simpelweg weggesneden.
  • Seriële excisie: In het geval van grote littekens kan de excisie in meerdere stappen worden uitgevoerd, met tussenpozen van enkele weken of maanden.
  • Z-plastiek: Bij deze techniek wordt het litteken in een zigzagvorm gesneden en verplaatst, waardoor het minder zichtbaar wordt.
  • Laserbehandeling: Lasers kunnen worden gebruikt om littekens te verminderen, te egaliseren en de kleur te verbeteren.

Herstel

Na de ingreep wordt het wondgebied verbonden en krijgt de patiënt instructies voor wondverzorging. De hechtingen worden meestal na 7-10 dagen verwijderd.

Het genezingsproces kan enkele maanden in beslag nemen. Het nieuwe litteken kan in het begin rood en verheven zijn, maar zal na verloop van tijd vervagen en minder zichtbaar worden.

Risico’s

Net als bij elke chirurgische ingreep zijn er ook bij littekenverwijdering risico’s verbonden. Deze omvatten:

  • Bloeding
  • Infectie
  • Slechte wondgenezing
  • Littekenvorming na de ingreep

De chirurg zal de mogelijke risico’s en voordelen met de patiënt bespreken voordat de ingreep wordt uitgevoerd.

Conclusie

Chirurgische littekenverwijdering kan een effectieve optie zijn voor het verminderen van ongemak, het verbeteren van de functie of het esthetische uiterlijk van storende littekens. Het is belangrijk om de indicaties, procedure en risico’s te bespreken met een gekwalificeerde plastisch chirurg of MKA-chirurg om de beste beslissing voor uw specifieke situatie te nemen.