Wat gebeurt er als je ongeoorloofd absent bent?

9 weergave

Bij ongeoorloofd verzuim, zoals spijbelen, grijpt de school in. Bij herhaaldelijk spijbelen wordt de leerplichtambtenaar ingeschakeld. Deze onderzoekt de oorzaak van het verzuim en biedt, samen met school en ouders, ondersteuning om toekomstig verzuim te voorkomen en de leerling weer op school te krijgen.

Opmerking 0 leuk

De Gevolgen van Ongeoorloofd Verzuim: Meer dan een Dagje Spijbelen

Spijbelen, we kennen het allemaal. Een keer geen zin in school, een belangrijke afspraak of gewoon even de boel de boel laten. Maar wat gebeurt er nu precies als je ongeoorloofd absent bent, en wat zijn de consequenties op de lange termijn?

Ongeoorloofd verzuim, oftewel spijbelen, wordt door scholen serieus genomen. Al bij de eerste keer dat een leerling zonder geldige reden afwezig is, grijpt de school in. Dit begint meestal met een gesprek met de leerling en de ouders/verzorgers. De school wil begrijpen waarom de leerling afwezig was en probeert samen met de ouders een oplossing te vinden om herhaling te voorkomen. Denk hierbij aan afspraken over communicatie, extra begeleiding of het inschakelen van de mentor.

Bij herhaaldelijk ongeoorloofd verzuim schakelt de school de leerplichtambtenaar in. Dit is een cruciale stap, want de leerplichtambtenaar heeft wettelijke bevoegdheden om het verzuim te onderzoeken en aan te pakken. De ambtenaar gaat in gesprek met de leerling, de ouders en de school om de achterliggende oorzaken van het spijbelen te achterhalen. Ligt het aan problemen thuis, pestgedrag, faalangst of iets anders? De leerplichtambtenaar probeert, in samenwerking met school en ouders, de juiste ondersteuning te bieden. Dit kan variëren van hulp bij het plannen van schoolwerk en het aanpakken van leerachterstanden, tot het inschakelen van jeugdhulpverlening bij complexere problematiek.

Het doel is altijd om de leerling weer met plezier en succes naar school te laten gaan. Ongeoorloofd verzuim heeft immers negatieve gevolgen voor de leerprestaties en de ontwikkeling van de leerling. Bovendien kan het leiden tot een boete voor de ouders, in extreme gevallen zelfs tot een proces-verbaal.

Het is dus belangrijk om te realiseren dat spijbelen meer is dan een dagje vrij nemen. Het is een signaal dat er iets aan de hand is en dat er hulp nodig kan zijn. Open communicatie tussen leerling, ouders en school is cruciaal om verzuim te voorkomen en ervoor te zorgen dat iedere leerling de kans krijgt om zich optimaal te ontwikkelen. Aarzel dus niet om bij problemen contact op te nemen met de school. Zij zijn er om te helpen.