Hoe krijg je een offline printer weer online?

5 weergave

Controleer de printerinstellingen. In Windows klikt u op Start > Instellingen > Printers en scanners. Zorg ervoor dat de printer is ingeschakeld en de status Online heeft.

Opmerking 0 leuk

Offline printer? Krijg hem weer online in een handomdraai!

Een printer die offline staat, is een bron van frustratie. Gelukkig is het meestal een eenvoudig probleem op te lossen. Deze gids helpt je stapsgewijs je printer weer online te krijgen, met focus op de meest voorkomende oorzaken.

Stap 1: De basics – Controleer de fysieke verbinding

Voordat je de computer instellingen gaat checken, is het essentieel om de fysieke aspecten te verifiëren:

  • Is de printer aangezet? Klinkt voor de hand liggend, maar het is de meest voorkomende oorzaak! Controleer het netsnoer en of de aan/uit-knop ingedrukt is. Sommige printers hebben een aparte power-switch en een ‘sleep’ modus.
  • Werkt de kabel? Controleer of de USB-kabel of netwerkkabel (Ethernet of Wi-Fi) goed in de printer en de computer zit. Probeer een andere kabel (als je die hebt) om uit te sluiten of de kabel defect is. Bij wifi-printers, controleer dan of de printer verbonden is met het juiste netwerk.
  • Is de printer papier? Een lege papierlade is een veelvoorkomende reden voor een ‘offline’ status. Voeg papier toe en probeer opnieuw.
  • Inkt of toner? Controleer of er voldoende inkt of toner in de printer zit. Een lege cartridge kan ook de ‘offline’ status triggeren.

Stap 2: De software – Controleer de printerinstellingen

Nadat je de fysieke aspecten hebt gecontroleerd, ga je naar de computerinstellingen:

  • Windows: Klik op Start > Instellingen > Apparaten > Printers & scanners. Zoek je printer in de lijst. Staat de status op ‘Offline’? Klik dan met de rechtermuisknop op de printer en selecteer ‘Offline gebruiken’. Start vervolgens je printer opnieuw op. Als dit niet werkt, probeer dan ‘Als standaardprinter instellen’.
  • macOS: Ga naar Systeemvoorkeuren > Printers & scanners. Selecteer je printer en klik op de knop ‘Min’. Hiermee verwijder je de printer. Start je Mac opnieuw op en voeg de printer vervolgens opnieuw toe via het plus-symbool (+). Dit dwingt macOS de printer opnieuw te detecteren en te configureren.

Stap 3: De printer driver

Een verouderde of beschadigde printer driver kan ook de oorzaak zijn.

  • Windows: Open Apparaatbeheer (zoek in het startmenu). Vouw ‘Printqueues’ uit, zoek je printer, klik met rechts en selecteer ‘Eigenschappen’. Ga naar het tabblad ‘Driver’ en klik op ‘Driver bijwerken’. Windows zal automatisch zoeken naar een bijgewerkte driver. Als dat niet lukt, zoek je op de website van de printerfabrikant naar de nieuwste driver voor jouw besturingssysteem.
  • macOS: De driver update gebeurt meestal automatisch via de software-update functie van macOS. Anders, zoek je op de website van de printerfabrikant.

Stap 4: De firewall en antivirus

Soms blokkeren firewalls of antivirus software de communicatie met de printer. Probeer tijdelijk je firewall of antivirus uit te schakelen om te zien of dat het probleem oplost. Schakel ze daarna weer in.

Stap 5: Herstart alles

Als geen van bovenstaande stappen werkt, probeer dan alles te herstarten: je printer, je computer en je router (modem). Dit lost vaak problemen op die te maken hebben met tijdelijke storingen in de communicatie.

Als het probleem aanhoudt…

Neem contact op met de ondersteuning van de printerfabrikant of een IT-specialist. Zij kunnen je verder helpen bij het diagnosticeren en oplossen van het probleem. Vermeld alle stappen die je al hebt ondernomen.

Door deze stappen te volgen, kun je hopelijk snel weer probleemloos printen!