Hoe krijg je zo snel mogelijk water uit je telefoon?

0 weergave

Om waterschade aan je telefoon te minimaliseren:

  • Schakel je telefoon onmiddellijk uit.
  • Verwijder beschermhoesjes en schermcovers.
  • Haal de simkaart en eventuele micro-SD-kaart eruit.
  • Dep je telefoon droog met absorberend materiaal.
  • Plaats je telefoon gedurende 24-48 uur in een bak gevuld met rijst.
Opmerking 0 leuk

Waterballet met je telefoon? Zo red je hem (misschien)

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Voor je het weet ligt je geliefde smartphone in het toilet, de gootsteen, of erger nog: een volle pint bier. Paniek! Maar geen nood, snel handelen kan het verschil maken tussen een dure reparatie en een telefoon die er (hopelijk) zonder kleerscheuren vanaf komt. Hieronder een stappenplan om de waterschade te minimaliseren:

Eerste Hulp bij Waterongevallen (voor je telefoon):

  1. Schakel onmiddellijk uit! Dit is de allerbelangrijkste stap. Water en elektriciteit zijn geen vrienden. Door je telefoon uit te schakelen voorkom je kortsluiting en mogelijke verdere schade aan de interne componenten. Druk niet op knoppen om te kijken of hij het nog doet, hoe verleidelijk ook!

  2. Strip ‘m naakt! Verwijder alle beschermhoesjes, screenprotectors en andere accessoires. Hoe sneller het water kan verdampen, hoe beter.

  3. Open Sesame! Haal de simkaart en eventuele microSD-kaart eruit. Deze kleine kaartjes zijn relatief gemakkelijk te vervangen en je wilt niet dat ook je waardevolle data verloren gaat. Dep de sleuven voorzichtig droog met een hoekje van een absorberende doek.

  4. Deppen, niet wrijven! Dep je telefoon voorzichtig droog met een absorberende doek, bijvoorbeeld een microvezeldoek of een schone theedoek. Wrijven kan het water juist verder in de telefoon duwen. Focus op de openingen zoals de oplaadpoort, koptelefoonaansluiting (als die er nog is) en de speaker. Gebruik geen föhn, want de hitte kan de interne componenten beschadigen. Ook een stofzuiger is af te raden, omdat die statische elektriciteit kan opwekken.

  5. De rijst-mythe… of toch niet? De truc met de rijst is een klassieker, maar de effectiviteit ervan is omstreden. Rijst absorbeert weliswaar vocht, maar niet zo snel als silicagel. Als je silicagel-zakjes hebt (die kleine zakjes die je vaak in schoenendozen en elektronicaverpakkingen vindt), is dat een betere optie. Vul een bakje of afsluitbare zak met de silicagel of, bij gebrek daaraan, ongekookte rijst, en begraaf je telefoon er volledig in. Laat hem daar minimaal 24 tot 48 uur ongestoord liggen.

Wat daarna?

Na de droogperiode haal je je telefoon uit de rijst of silicagel en probeer je hem aan te zetten. Werkt hij? Super! Houd de komende dagen de functionaliteit goed in de gaten. Werkt hij niet, of merk je problemen? Dan is professionele hulp de volgende stap. Neem contact op met een reparateur of je provider voor advies.

Preventie is beter dan genezen:

Investeer in een waterdichte telefoonhoes of pouch. Dit is vooral handig als je vaak in de buurt van water bent. En onthoud: hoe sneller je handelt na een waterballet, hoe groter de kans op overleven voor je telefoon.