Wat is het meest gebruikte besturingssysteem ter wereld?
Android domineert de wereldwijde OS-markt met een aandeel van 47% (december 2024). Windows volgt met 26%, iOS met 17%, macOS met 5% en andere Linux-varianten met 1,4%. Deze cijfers omvatten alle apparaten behalve embedded systems.
Android: De onbetwiste koning van de besturingssystemen
De vraag naar het meest gebruikte besturingssysteem ter wereld lijkt eenvoudig, maar het antwoord is complexer dan je zou denken. Het hangt namelijk sterk af van hoe je ‘gebruik’ definieert en welke apparaten je meeneemt in je berekening. Focussen we ons op desktopcomputers, dan domineert Windows. Kijken we naar smartphones en tablets, dan is het plaatje heel anders.
Volgens recente cijfers (december 2024), beheerst Android de wereldwijde markt met een indrukwekkend marktaandeel van 47%. Dit cijfer omvat een enorme variëteit aan apparaten, van budgetvriendelijke smartphones tot high-end tablets. De open-source aard van Android en de brede adoptie door diverse fabrikanten zijn de belangrijkste drijfveren achter dit succes. Het levert een ongelooflijk divers ecosysteem op, waardoor Android op bijna elk denkbaar mobiel apparaat te vinden is.
Op de tweede plaats vinden we Windows, met een marktaandeel van 26%. Dit succes is grotendeels te danken aan de alomtegenwoordigheid van Windows op desktopcomputers en laptops in zowel huishoudens als bedrijven. Ondanks de opkomst van alternatieven, blijft Windows de dominante speler in de desktop-wereld.
iOS, het besturingssysteem van Apple, volgt op de derde plaats met 17%. Dit hoge percentage is een weerspiegeling van de sterke merkloyaliteit van Apple en de populariteit van iPhones en iPads, voornamelijk in de hogere prijsklasse.
macOS, eveneens van Apple, claimt een bescheidener 5% van de markt. Dit besturingssysteem is voornamelijk gericht op Apple’s eigen computers en laptops, waardoor het marktaandeel aanzienlijk kleiner is dan dat van Windows of Android.
Tenslotte vertegenwoordigen diverse andere Linux-varianten samen nog ongeveer 1,4% van de wereldwijde markt. Dit is een relatief klein percentage, hoewel Linux een belangrijke rol speelt in servers, embedded systems en specifieke nichemarkten.
Het is belangrijk op te merken dat deze cijfers embedded systems uitsluiten. Indien deze zouden worden meegerekend, zou het beeld mogelijk aanzienlijk veranderen, gezien het enorme aantal apparaten (van slimme apparaten tot industriële machines) die op Linux-gebaseerde systemen draaien.
Kortom, hoewel Windows nog steeds een belangrijke speler is, vooral op desktops, is Android de onbetwiste wereldkampioen in termen van marktaandeel als we alle soorten apparaten (exclusief embedded systems) beschouwen. De toekomst zal uitwijzen of deze dominantie zal aanhouden, of dat nieuwe technologieën en besturingssystemen de verhoudingen zullen verschuiven.
#Linux#Macos#WindowsCommentaar op antwoord:
Bedankt voor uw opmerkingen! Uw feedback is erg belangrijk om ons te helpen onze antwoorden in de toekomst te verbeteren.