Wat te doen met fishing mails?
Ontvang je een verdachte e-mail? Waarschuw direct de organisatie die misbruikt wordt in de valse mail. Zij kunnen andere klanten informeren. Daarnaast is het essentieel om de phishing mail te melden bij de Fraudehelpdesk. Zo help je mee om oplichting te bestrijden en anderen te beschermen tegen deze praktijken.
Wat te doen als je een phishingmail ontvangt? Bescherm jezelf en anderen!
Phishingmails: ze zien er steeds realistischer uit en proberen je met list en bedrog waardevolle informatie te ontfutselen. Maar wat doe je eigenlijk als je zo’n verdachte e-mail in je inbox aantreft? Paniek is niet nodig, maar snelle actie wél. Hieronder een stappenplan om jezelf en anderen te beschermen tegen phishing.
1. Verifieer de afzender: Kijk kritisch naar het e-mailadres. Klopt het domein? Phishingmails gebruiken vaak kleine variaties op bekende adressen (bijvoorbeeld: [email protected]
in plaats van [email protected]
). Ook de naam van de afzender kan misleidend zijn. Twijfel je? Ga naar de website van de vermeende afzender via een vertrouwde zoekmachine (niet via de link in de mail!) en zoek daar hun contactgegevens op.
2. Inspecteer de inhoud: Let op spelfouten, slechte grammatica en een onnatuurlijke toon. Phishingmails worden vaak door buitenlandse oplichters geschreven en vertonen daardoor taalfouten. Ook verdachte links of bijlagen die je naar een onveilige website leiden zijn belangrijke rode vlaggen. Houd vooral de gevraagde informatie goed in de gaten. Een legitieme organisatie zal nooit vragen om je wachtwoord, bankgegevens of andere gevoelige informatie via e-mail te delen.
3. Klik nooit op verdachte links: Open geen links of bijlagen in de e-mail. Zelfs als de link er legitiem uitziet, kan deze je naar een kwaadaardige website leiden die malware op je computer installeert of je probeert te misleiden tot het invoeren van je gegevens.
4. Melding doen bij de juiste instanties: Dit is cruciaal!
-
Meld het bij de organisatie die wordt nagebootst: Als de mail beweert van je bank, een bekende webshop of een overheidsinstantie te komen, neem dan direct contact op met die organisatie via hun officiële website of telefoonnummer. Informeer hen over de phishingmail. Dit helpt hen om andere klanten te waarschuwen en mogelijk verdere schade te voorkomen.
-
Meld het bij de Fraudehelpdesk: De Fraudehelpdesk (www.fraudehelpdesk.nl) is een centraal meldpunt voor online fraude. Door de phishingmail te melden, draag je bij aan de bestrijding van oplichting en help je de autoriteiten bij het opsporen van de daders. Je kunt ze ook telefonisch bereiken op 088-777 0300.
-
(Optioneel) Meld het aan je internetprovider: Sommige internetproviders bieden mogelijkheden om phishingmails te melden. Check de mogelijkheden bij jouw provider.
5. Bescherm je account: Als je denkt dat je misschien toch op een link hebt geklikt of persoonlijke informatie hebt verstrekt, verander dan onmiddellijk je wachtwoorden. Schakel indien nodig tweefactorauthenticatie in voor extra beveiliging. Scan je computer op malware met een up-to-date virusscanner.
Door deze stappen te volgen, minimaliseer je de kans op slachtoffer te worden van phishing en help je mee om anderen te beschermen tegen deze vorm van online criminaliteit. Wees alert, blijf kritisch en twijfel je? Neem dan altijd contact op met de organisatie die in de e-mail genoemd wordt via een onafhankelijke weg.
#Email Scams#Phishing Mail#Spam EmailCommentaar op antwoord:
Bedankt voor uw opmerkingen! Uw feedback is erg belangrijk om ons te helpen onze antwoorden in de toekomst te verbeteren.