Hoe geneest een blaar het best?

8 weergave

Voorzichtig reinigen met lauw water en eventueel een mild ontsmettingsmiddel. Met een gesteriliseerde naald, evenwijdig aan de huid, de blaar aan de basis lichtjes doorprikken om vocht af te laten lopen. Het vocht voorzichtig afdeppen met een steriel kompres. De wond opnieuw reinigen. Vermijd het verwijderen van de blaarhuid zelf.

Opmerking 0 leuk

Blaren: Verzorging voor een snelle genezing

Een blaar, die vervelende, pijnlijke vloeistofgevulde bult op je huid, is vaak het gevolg van wrijving of druk. Of het nu door nieuwe schoenen, een lange wandeling of een brandwond komt, de behandeling is vergelijkbaar. Maar hoe genees je een blaar het best en voorkom je infecties? Hieronder een stappenplan voor een optimale verzorging.

Wanneer is behandeling nodig?

Kleine, onbeschadigde blaren genezen vaak vanzelf binnen enkele dagen. De blaarhuid beschermt de onderliggende huid tegen infecties. Behandeling is echter aan te raden bij grotere blaren, blaren op plaatsen die veel bewegen of onderhevig zijn aan druk (zoals de voetzool), of als de blaar gebroken is of tekenen van infectie vertoont (roodheid, zwelling, pus, pijn).

Stappenplan voor blaarverzorging:

  1. Reiniging: Begin met het voorzichtig reinigen van de blaar en de omliggende huid met lauw water en een milde, ongeparfumeerde zeep. Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen of alcohol, aangezien dit de huid kan irriteren en de genezing kan vertragen. Na het wassen de huid goed afdrogen met een schone handdoek. Eventueel kan je een mild ontsmettingsmiddel gebruiken, zoals bijvoorbeeld chloorhexidine (volg altijd de instructies op de verpakking).

  2. Doorprikken (indien nodig): Bij grote of pijnlijke blaren kan het doorprikken van de blaar de druk verlichten en de genezing versnellen. Gebruik hiervoor een steriele naald (bijvoorbeeld een naald uit een steriel naaldsetje uit de apotheek). Belangrijk: prik de blaar evenwijdig aan de huid aan de basis door, niet in het midden. Dit voorkomt het scheuren van de blaarhuid. Laat het vocht er vervolgens vanzelf uitlopen. Druk niet op de blaar om het vocht eruit te persen.

  3. Afdeppen en reinigen: Dep het vocht voorzichtig weg met een steriel kompres of gaasje. Reinig de wond opnieuw met lauw water en zeep.

  4. Blaarhuid intact laten: Verwijder de blaarhuid niet zelf! Deze beschermt de onderliggende huid tegen infecties en bevordert de genezing. Als de blaarhuid vanzelf loslaat, kan je deze voorzichtig verwijderen. Is de blaarhuid beschadigd of los, reinig de wond dan grondig.

  5. Verband aanbrengen (indien nodig): Na het reinigen kan je een hydrocolloïdverband aanbrengen. Dit type verband creëert een vochtig genezingmilieu en beschermt de wond tegen infecties. Een gewoon pleister kan ook, maar vermijd pleisters die aan de wond kunnen kleven.

  6. Observatie: Houd de blaar in de gaten op tekenen van infectie (roodheid, zwelling, toenemende pijn, pus). Raadpleeg een arts als je tekenen van infectie waarneemt.

Preventie:

Het beste is natuurlijk om blaren te voorkomen. Draag passende schoenen, gebruik goede sokken die vocht absorberen en bescherm je huid tegen wrijving en druk met bijvoorbeeld pleisters of sporttape op gevoelige plekken.

Door deze stappen te volgen, zorg je voor een optimale genezing van je blaar en minimaliseer je het risico op infecties. Bij twijfel of aanhoudende klachten is het altijd verstandig om contact op te nemen met een arts of apotheker.