Hoe lang kan je geconstipeerd zijn?

0 weergave

Een kind heeft obstipatie (verstopping) als de ontlasting minder dan drie keer per week komt en/of hard en pijnlijk is. Als dit langer dan een half jaar aanhoudt, is er sprake van chronische obstipatie.

Opmerking 0 leuk

Hoe lang duurt obstipatie te lang? Wanneer moet je je zorgen maken?

Obstipatie, of verstopping, is een veelvoorkomende kwaal die zowel volwassenen als kinderen treft. Het kenmerkt zich door een verminderde frequentie van de stoelgang, harde ontlasting en/of pijnlijke defecatie. Maar hoe lang is te lang als je last hebt van obstipatie? De duur en ernst bepalen namelijk of er sprake is van een tijdelijke ongemak of een chronisch probleem dat medische aandacht vereist.

Bij kinderen:

Voor kinderen is de definitie van obstipatie iets anders dan voor volwassenen. Een kind heeft obstipatie als de ontlasting minder dan drie keer per week komt en/of hard en pijnlijk is. Let wel, de frequentie van de stoelgang kan per kind verschillen; sommige kinderen poepen van nature minder vaak dan anderen. De consistentie van de ontlasting is daarom net zo belangrijk. Als deze hard en moeilijk te passeren is, is er sprake van obstipatie.

Cruciaal is de duur van de klachten. Bij kinderen spreekt men van chronische obstipatie als de obstipatie langer dan zes maanden aanhoudt. Dit vereist zeker een bezoek aan de kinderarts of huisarts. Zelfs als de obstipatie korter duurt, maar gepaard gaat met ernstige pijn, bloedverlies bij de ontlasting, of andere alarmerende symptomen, is het raadzaam om direct medisch advies in te winnen.

Bij volwassenen:

Bij volwassenen is de definitie minder strikt. Hoewel minder dan drie keer per week naar het toilet gaan vaak een indicatie is, is het subjectiever. Sommige volwassenen voelen zich pas geconstipeerd als ze meerdere dagen geen ontlasting hebben gehad, terwijl anderen het als hinderlijk ervaren als de ontlasting hard en moeilijk te lozen is, ongeacht de frequentie.

Ook hier speelt de duur een belangrijke rol. Hoewel er geen strikte tijdlijn is voor wanneer obstipatie bij volwassenen ‘chronisch’ wordt genoemd, wordt er vaak gesproken van chronische obstipatie als de klachten langer dan drie maanden aanhouden, en de levenskwaliteit significant wordt belemmerd. Ook bij volwassenen is het belangrijk om medisch advies in te winnen bij aanhoudende klachten, bijvoorbeeld als er sprake is van bloedverlies, ernstige pijn, gewichtverlies, of vermoeden van een onderliggende aandoening.

Conclusie:

Er is geen magisch aantal dagen of weken dat aangeeft wanneer obstipatie zorgwekkend wordt. De duur van de klachten, de ernst van de symptomen (zoals pijn en consistentie van de ontlasting) en de impact op de levenskwaliteit zijn bepalend. Bij aanhoudende klachten, vooral bij kinderen langer dan zes maanden en bij volwassenen langer dan drie maanden, of bij ernstige symptomen, is het raadzaam om een arts te raadplegen. Zij kunnen de oorzaak achterhalen en een passende behandeling adviseren. Zelfmedicatie is af te raden, aangezien obstipatie een symptoom kan zijn van een onderliggende aandoening.