Hoe weet ik of ik een overactieve blaas heb?

2 weergave

Een overactieve blaas herken je aan de frequentie en intensiteit van je plasdrang. Je ervaart mogelijk een onbedwingbare behoefte om te plassen, zelfs wanneer je blaas niet vol is. Dit resulteert in frequent urineren gedurende de dag, doorgaans meer dan acht keer, en mogelijk ook s nachts, waardoor je nachtrust verstoord wordt.

Opmerking 0 leuk

Een overactieve blaas: meer dan ‘gewoon’ vaak plassen

Veel mensen ervaren wel eens een verhoogde plasdrang. Maar wanneer wordt dit een teken van een overactieve blaas (OAB)? De grens tussen normale blaasfunctie en OAB is niet altijd even scherp, maar een aantal duidelijke signalen kan wijzen op een probleem. Het gaat hierbij niet alleen om de hoeveelheid keren dat je plast, maar ook om het gevoel erbij.

De belangrijkste symptomen van een overactieve blaas:

  • Frequente mictie: Dit is het meest kenmerkende symptoom. We spreken van frequente mictie als je meer dan acht keer per dag moet plassen. Dit aantal kan zelfs oplopen tot veel meer. Let op: dit aantal is een richtlijn en kan per persoon variëren afhankelijk van vochtinname en andere factoren. Belangrijker is het gevoel van dringendheid.

  • Dringende mictie: Dit is het gevoel van een onbedwingbare, plotselinge en intense drang om te plassen. Je hebt het gevoel dat je direct naar het toilet moet, anders loop je het risico in je broek te plassen. Deze drang is vaak moeilijk te onderdrukken, zelfs als je blaas relatief leeg is.

  • Nycturie: Dit verwijst naar het ’s nachts meer dan één keer moeten opstaan om te plassen. Een enkele keer wakker worden is normaal, maar herhaaldelijk opstaan gedurende de nacht kan een symptoom zijn van OAB.

  • Urge-incontinentie: In sommige gevallen kan de dringende mictie leiden tot urineverlies, ook wel urge-incontinentie genoemd. Je kunt dan je plas niet ophouden tot je het toilet bereikt.

Verschil met andere aandoeningen:

Het is belangrijk om te beseffen dat frequente mictie en dringende plasdrang ook symptomen kunnen zijn van andere aandoeningen, zoals een blaasontsteking, diabetes, prostaatproblemen bij mannen of neurologische aandoeningen. Daarom is het essentieel om een arts te raadplegen voor een juiste diagnose. Zelfmedicatie is af te raden.

Wanneer naar de dokter gaan?

Als je last hebt van frequente mictie, dringende mictie, nycturie en/of urge-incontinentie, en dit je dagelijkse leven belemmert, is het raadzaam om een afspraak te maken met je huisarts. Hij of zij kan de oorzaak van je klachten vaststellen en een passende behandeling adviseren. De arts zal je vragen stellen over je symptomen, je medische geschiedenis en zal mogelijk een lichamelijk onderzoek uitvoeren en aanvullende onderzoeken zoals een urineonderzoek of blaasdagboek aanvragen.

Conclusie:

Een overactieve blaas kan een aanzienlijke impact hebben op je levenskwaliteit. Door de symptomen te herkennen en tijdig medisch advies in te winnen, kan een passende behandeling worden gestart en kun je je levenskwaliteit weer verbeteren. Aarzel niet om hulp te zoeken als je last hebt van deze klachten.