Kan je de huisartsenpost bellen voor advies?

0 weergave

Bij niet-spoedeisende klachten die normaal gesproken aanleiding zouden zijn om de huisarts te raadplegen, kunt u terecht bij de huisartsenpost. Voor ernstige situaties waarbij gespecialiseerde medische hulp vereist is, dient u de Spoedeisende Hulp van het ziekenhuis te bellen. In geval van twijfel wordt u aangeraden eerst contact op te nemen met de huisartsenpost.

Opmerking 0 leuk

Twijfel over je gezondheid? Wanneer bel je de huisartsenpost?

Je voelt je niet lekker. Misschien heb je koorts, buikpijn of een hardnekkige hoest. Wanneer is het dan verstandig om de huisarts te bellen? En wanneer is het genoeg om het even aan te kijken? Bij twijfel kan de huisartsenpost een belangrijke rol spelen.

De huisartsenpost is er voor klachten die weliswaar niet levensbedreigend zijn, maar toch niet kunnen wachten tot je eigen huisarts weer bereikbaar is. Denk aan weekenden, avonden, nachten en feestdagen. Het is belangrijk om te onthouden dat de huisartsenpost niet bedoeld is voor herhaalrecepten of eenvoudige vragen die tijdens reguliere kantooruren gesteld kunnen worden.

Wanneer bel je dan wel de huisartsenpost?

Je kunt de huisartsenpost bellen voor advies als:

  • Je een klacht hebt die normaal gesproken aanleiding zou zijn om je eigen huisarts te raadplegen, maar deze niet bereikbaar is.
  • Je twijfelt of je klacht ernstig genoeg is om naar de Spoedeisende Hulp te gaan.
  • Je dringend medisch advies nodig hebt buiten de openingstijden van je eigen huisarts.

Belangrijk: Voordat je naar de huisartsenpost gaat, is het altijd noodzakelijk om telefonisch contact op te nemen. Een getrainde triagist zal je vragen stellen over je klachten en op basis daarvan bepalen of een bezoek aan de post noodzakelijk is, of dat je met een ander advies geholpen bent. Zo wordt voorkomen dat de huisartsenpost overbelast raakt en patiënten met acute problemen snel geholpen kunnen worden.

Wanneer bel je de Spoedeisende Hulp (SEH)?

De Spoedeisende Hulp is er voor ernstige en levensbedreigende situaties. Denk aan:

  • Bewusteloosheid
  • Hevig bloedverlies
  • Ademhalingsproblemen
  • Pijn op de borst (mogelijk hartinfarct)
  • Verlammingsverschijnselen
  • Ernstige verwondingen

In deze gevallen bel je direct 112.

Twijfel? Bel de huisartsenpost!

Bij twijfel over de ernst van je klachten, is het altijd beter om het zekere voor het onzekere te nemen. De huisartsenpost kan je adviseren en, indien nodig, doorverwijzen naar de juiste medische hulp. Door eerst de huisartsenpost te bellen, draag je bij aan een efficiënte en toegankelijke gezondheidszorg voor iedereen. Zo zorg je ervoor dat de Spoedeisende Hulp beschikbaar blijft voor de meest dringende gevallen.